Читај ми!

Српски научник развија назалну вакцину против коронавируса

Иако епидемија коронавируса слаби, вирус наставља да мутира, па су истраживање и развој ефикасних вакцина и даље приоритет. Српски научник др Владимир Цмиљановић са тимом, и уз подршку Швајцарске, развија назалну вакцину чија испитивања улазе у последњу - клиничку фазу.

Вакцина је направљена на бази правог вируса у ослабљеном облику. Даје се помоћу пумпице – као спреј за нос, дакле без убода у мишић.

Након што су тестирања на неколико врста животиња успешно завршена, вакцина је у процесу производње и припрепме за клиничке студије у Швајцарској и Србији.

„Желимо да покажемо као и на животињама да назална вакцина активира имунски систем и да штити људе у периоду од годину до две године и штити људе кад вирус продре у носну дупљу или уста, у самом старту вакцина неутралише вирус“, каже др Владимир Цмиљановић.

Влада Швајцарске интензивно помаже рад доктора Цмиљановића, између осталог и због великих постковид проблема грађана, који због тога све чешће користе боловање.

Због начина употребе, вакцина ће моћи да приме и људи са слабијим имунитетом.

„Договарамо се и са српским научницима и српским лекарима како да прилагодимо дизајн студије зато се често чујемо са нашим експертима и напредујемо исто у пројектима како на равоју вакцине тако и на развоју лека против канцера“, наводи др Владимир Цмиљановић.

Доктор Цмиљановић са својим тимом у Базелу истражује и лек против рака који би требало да делује на што више врста тумора – терапијом која не би штетила здравом ткиву.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару