Читај ми!

Лекари јој због рака одстранили нос, а онда узгојили нов на подлактици

Францускиња која је изгубила нос пре осам година због рака добила је нови нос који су јој лекари узгојили на подлактици, након чега су јој га успешно пресадили на лице.

Пацијенткињи, познатој само као Карин, лекари су због рака синуса морали да одстране нос 2013. године.

Упркос томе што јој је захватом спасен живот, лице јој је претрпело велика оштећења због операције и изгубила је чуло мириса.

Међутим, пре него што је подвргнута операцији, доктори су узели узорак њеног носа и направили реплику од биоматеријала помоћу 3Д штампача. Вештачки нос држали су на леду док не усаврше технике.

Ове године, он јој је усађен под кожу у подлактици, а било је потребно око два месеца да га њено сопствено ткиво прихвати и интегрише и испуни крвних судовима.

Два месеца касније, нос јој је пресађен са руке на лице, а крвни судови у њему „прикачени“ на постојеће судове на лицу.

Пацијенткиња је презадовољна новим носем, помоћу којег поново може да дише и осећа мирисе. Још једна операција биће потребна да јој лекари прикаче нервне завршетке како би добила осећај додира на њему.

„Много боље дишем. Такође могу да осетим мирисе у свом врту. Могу да излазим из куће и вратим се свом животу“, испричала је Карин за локалне медије.

Њој је 2013. године дијагностикован назални тумор, због ког су лекари морали да јој одстране већи део носа, а после захвата морала је на хемо и радиотерапију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару