Читај ми!

Замрзавање јајних ћелија је више лутрија него гаранција, напомињу стручњаци

Научници упозоравају да замрзавање јајних ћелија није „полиса осигурања“ плодности, након исповести Џенифер Анистон да јој је жао што то није учинила.

Џенифер Анистон је недавно у интервјуу за магазин Allure открила да је у више наврата покушавала да остане у другом стању уз помоћ биомедицински потпомогнуте вантелесне оплодње, и то у време када су таблоиди опсесивно спекулисали о томе да ли ће имати и зашто нема децу.

Глумица је у интервјуу признала да је осетила огромно олакшање сада када је „брод отпловио“, али да би „дала све да јој је неко препоручио да замрзне јајне ћелије и учини себи услугу“.

Многи су нашироко хвалили што је глумица проговорила о неким стварима везаним за вантлесну оплодњу о којима се углавном не говори, али стручњаци су упозорили да замрзавање јајних ћелија није „полиса осигурања“.

„То што је тако позната особа, као што је Џенифер Анистон, отворено проговорила о томе – заиста је добродошло“, сматра Ипократис Сарис, дирекор клинике "King's Fertility" у Лондону и портпарол Британског друштва за плодност. „Али замрзавање јајне ћелије није гаранција.

Све већи број жена се одлучује на ову процедуру

Замрзавање јајних ћелија у Великој Британији се десетоструко повећало у протеклој деценији. Пораст је, делом, последица појаве витрификације (замрзавања) јајних ћелија, техником која је допринела да стопа успеха вантелесне оплодње буде отприлике у складу са оном када се користе незамрзнуте. Процес укључује дехидрацију (како би се избегло оштећење од кристала леда), стављање у малу цев и потапање у течни азот, који хлади јајну ћелију са 25 на минус 196 степени Целзијуса за само неколико секунди. „У добрим рукама, замрзнуте јајне ћелије могу бити скоро једнако добре, ако не и боље, од незамрзнутих“, наглашава Сарис.

То значи да жена која замрзне јајне ћелије са 30 година повећава своје шансе за успешану Ин витро фертилизацију са 40 година. Али, према професорки др Зејнепи Гартин, овај концепт је довео до лажног наратива да ако се замрзну јајне ћелије, „све ће бити у реду“. „Многе жене које замрзну своје јајне ћелије не затрудне“, напомиње Гартин.

Пре свега, мали број жена касније одлучи да користи замрзнуте јајне ћелије. Неке успеју да затрудне и без вантелесне оплодње, неке одлуче да то не чине из низа других разлога.

Када је најбоље одлучити се за овај потез

Подаци Агенције за плодност и ембриологију Уједињеног Краљевства показују да је 2018. године, у просеку за све старосне групе, само два одсто свих одмрзнутих јајних ћелија завршило као трудноћа, а 0,7 одсто је резултирало живорођеном бебом. За сваки циклус вантелесне оплодње, ови подаци говоре да постоји у просеку 27 одсто шансе за порођај за жене које су замрзнуле јајне ћелије пре 35. године и 13 одсто за оне које су то учиниле касније. Најчешћа старост жена које се одлуче да замрзну јајне ћелије у Великој Британији је 38 година.

Недавна анализа Нафилдовог савета за биоетику открила је да су жене често биле фрустриране јер нису добиле довољно информација о стопама успешности, али су такође изјављивале да су после замрзавања јајних ћелија осетиле олакшање и самопоуздање.

Зато професорка Гартин сматра да замрзавање јајне ћелије пре треба посматрати као „лоз, а не као полису осигурања“.

„Полиса осигурања сугерише да ћете сигурно добити исплату, а на овај начин у ствари само повећавате своје шансе“, наглашава професорка.

Могу ли све жене то себи да приуште

Што се тиче ове лутрије, она је и прилично скупа. Просечна цена узимања и замрзавања јајне ћелије у Великој Британији је 3.350 фунти, са додатним трошковима од 500 до 1.500 фунти за лекове и текуће трошкове од 125 до 350 фунти годишње за складиштење. У Србији поступак кошта између 200 хиљада и 360 хиљада динара, и пацијентикње га сама плаћају, уколико нису у поступку вантелесне оплодње.

„Када људи говоре о томе да замрзавање јајних ћелија доноси револуцију у животе жена, морате се запитати: Колико њих то може себи да приушти?“ додаје професорка.

Путовање у иностранство, где третмани могу бити јефтинији, је опција, али може бити логистички проблематично. „Када је у питању репатријација јајних ћелија, сперме и ембриона, то је могуће, али није увек тако једноставно“, напомиње Сарис. „Морате да пратите процес, не можете само да их пошаљете ДХЛ-ом.“

Раније су се жене суочавале са додатном загонетком када су одлучивале у којој доби да замрзну јајне ћелије, због ограничења складиштења од 10 година, које би захтевало од жене која је замрзнула са 30 година да их користе до 40. године. У Британији је тај период продужен што ће женама омогућити да замрзну јајне ћелије док су млађе и када су им ћелије бољег квалитета, чиме ће се повећати шансе за крајњи успех.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару