Читај ми!

ВеличанствеНЕ имају мисију - да вакцинацијом кажу „не" ха-пе вирусима

У Београду је основана национална алијанса „ВеличанствеНЕ" са мисијом да укаже на опасност од хуманог папилома вируса, изазивача канцера грлића материце и на важност вакцинације.

На иницијативу удружења „Проговори" за борбу против рака грлића материце, Алијанси су се придружили представници државе, струке, познате личности. Много је разлога због којих је важно да заједно кажемо „не" ха-пе вирусу и раку грлића материце, од којег годишње умре више од 700 жена.

Да борба против рака грлића материце мора имати „широк фронт", потврдила је професорка Катарина Стефановић, која је за РТС рекла да је јако важна освешћеност жена о томе да треба да иду на редовне гинеколошке прегледе.

Додала је и да има све више млађих пацијенткиња које оболевају од болести изазваних ха-пе вирусима.

Раније се рак грлића материце сматрао болешћу старијих жена, али граница се померила, углавном због ранијих незаштићених полних односа код младих.

Организовани скрининг подразумева откривање болести у асимптоматској фази.

Ха-пе вируси јесу главни, али ипак нису једини изазивачи рака грлића материце, те је стога поред вакцине, превенција у виду редовних контрола - битан корак у борби против ове опаке болести.

„Држава је омогућила деветовалентну вакцину као меру примарне превенције за младиће и девојке, односно за девојчице и дечаке који још нису остварили свој први сексуални контакт. Она је бесплатна и спроводи се од девете до 19. године", рекла је професорка Стефановић.

Иначе, мушкарци се мање разбољевају од ове врсте карцинома, али су свакако преносиоци, тако да је вакцинација битна и за дечаке и за девојчице.

Професорка Стефановић је нагласила да је такође важна и едукација младих о очувању репродуктивног здравља.

О искорењивању ове болести, у чему је као добар пример - доста напредовала Аустралија, говорила је и ресорна министарка проф. др Даница Грујичић, која је истакла да је пред нама тај пут искорењивања помоћу вакцина: „Дају се две дозе до 14. године, две дозе после 14. године и не утичу на стерилитет, напротив - омогућавају да се нормално зачне трудноћа, спречавају одређене врсте болести".

„Ово је прва препоручена вакцина о трошку државе, а други искорак је да је ово први иновативни лек намењен здравој популацији", додала је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару