Читај ми!

Многе болести не видимо јер вакцине - делују, али оне не смеју бити осуђене због своје успешности

У једној земљи у региону, обухват деце вакцинисане против малих богиња пао је на 18 одсто, у другој је тај проценат 30 процената, негде и до 60 одсто. Али, ни једна земља у нашем окружењу, па ни Србија, нема неопходних 95 одсто вакцинисаних, што је довољно за колективни имунитет против смртоносне болести. То је поручено са Регионалног скупа о имунизацији који се у Београду одржава уз подршку Светске здравствене организације.

У борби против заразних смртоносних болести, имамо моћно оружје - вакцине. Ипак, и пандемија утицала је да свет поново страхује од болести које се нису појављивале или су биле на путу да их искоренимо.

„Постоји непрекидно ризик од појаве епидемије малих богиња, једног момента када добијете болесну особу у заједници где нема вакцинисаних, где су недовољно и овде смо расправљали са свим земљама из окружења, да је највероватније питање када ће се то десити, није - да ли, него када. Слично је и са полиом, на срећу наша земља има статус полио фри, ми немамо дечју парализу у нашем региону", рекао је др Драган Јанковић, регионални представник СЗО за имунизацију.

„Вакцине су осуђене због свог успеха, ми многе болести не видимо јер су вакцине успешне, морамо и преко експсертских састанака, али радити и на локалном нивоу, ковид је показао, када имате превентивне мере, морате да их употребите и оне функционишу", казала је проф. др Александра Гроздановић, национални координатор и председник Комисије за имунизацију у С. Македонији.

„Имунизација као суверена метода контроле ширења заразне болести, контроле здравља, а пре свега јавног здравља, у друштву и систему је приоритетна потреба, и најзначајнија превентивна мера, и о томе се мора говорити јавно", поручила је др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут".

Фокус мора бити на родитељима, на приближавању значаја имунизације младима и мотивацији лекара и сестара у примарној здравственој заштити.

„То што су Влада Србије и Министарство здравља организовали овакав састанак, јасно говори о вашој посвећености унапређењу имунизације. Светска здравствена организација, Уницеф, Европска комисија, морају да направе најважније кораке за наредних десет година. Тада можемо да очекујемо боље детињство за сву децу", каже др Сидарта Дата из Светске здравствене организације.

Из Светске здравствене организације очекују судар ковида и грипа. Док у Србију не стигне и бивалентна вакцина, старијим грађанима и хроничним пацијентима препоручују имунизацију против ковида на четири до шест месеци.

„Ако немате нову варијанту вакцине, узмите коју имате, поента је обновити, вратити сећање имуног одговора на било коју варијанту", саветује др Драган Јанковић.

У Србији су о трошку државе доступне све вакцине, и обавезне и препоручене.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару