Читај ми!

Труднице које пију више кафе имају нижу децу

Труднице са вишим, па чак и умереним, нивоом кофеина током првог триместра трудноће рађале су децу која су у просеку била нижа од оних чије су мајке имале мање кофеина у крви.

То су закључци истраживања које је спровео амерички Национални институт за здравље, чији су стручњаци анализирали податке два претходна дуготрајна истраживања, која су пратила труднице и здравствено стање њихове деце до осме године.

У оквиру ових студија мајкама су мерени нивои кофеина и параксантина (нуспроизвод кофеина) прикупљени у првом триместру. Онда су упоређене висине и тежине деце.

Деца мајки које су имале низак ниво уноса кофеина била су просечно виша од деце чије су мајке уносиле више кофеина.

Разлика у висини већ је била очигледна до четврте године, а повећавала се до осме. Просечна разлика износила је од 1,5 до 2,2 центиментра.

Важно је нагласити да је однос између кофеина и висине код деце примећен и у случајевима трудница које су уносиле средње дозе од око 50 милиграма дневно, знатно ниже од 200 милиграма колика је дневна препорука Америчког колеџа акушера и гинеколога.

Налази истраживања објављени су у стручном часопису ЈАМА (Journal of the American Medical Assosiation).

Стручњаци кажу да постоји веома логично биолошко објашњење за овакав ефекат.

Кофеин може да пролази кроз плаценту и стигне до фетуса, а нити плацента нити фетус не производе ензиме који омогућавају одраслим особама да разложе кофеин, што значи да ће се кофеин акумулирати у феталном ткиву.

Одатле би кофеин могао да делује на хормоне који регулишу раст, наводе аутори.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару