Читај ми!

Више од 2.000 мушкараца у Србији годишње оболева од рака простате, све више младих

У Србији сваке године око 2.300 мушкараца добије рак простате, а око хиљаду изгуби битку с њим. Посебно је узнемирујуће то што су све чешће на удару и млађи.

Почео је новембар, месец мушког здравља. У њему свако од нас мора да подсети свог тату, брата, мужа, пријатеља да оде на уролошки преглед. Сваке године у Европи око 400.000 мушкараца добије рак простате.

„Карцином простате је болест која односи велики број пацијената упркос свим модерним методама лечења којима располажемо. Нажалост, све је већи број млађих пацијената што нас упућује на потребу да морамо превенцију да дигнемо на виши ниво“, каже професор Зоран Џамић.

Добра ствар је то што се, захваљујући бројним апелима и акцијама, све већи број пацијената јавља лекарима у раним фазама болести, а то је једини начин да се излече.

„Генетика је веома важна. Ако постоје мушки чланови породице који су боловали од рака простате, то треба да буде аларм да мушки потомци раније поведу рачуна о свом здрављу и стању простате“, наводи Џамић.

Према његовим речима, од пете деценије живота сви мушкарци би требало да крену на превентивне прегледе простате једном годишње.  

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару