Читај ми!

Институт „Дедиње“ регионални центар за ендоскопске операције срца

У Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ пре 11 година урадили су прву, а управо и 300. ендоскопску операцију срца у Србији.

Професора Ивана Стојановића кардиоваскуларни пацијенти из земље, региона сигурно познају. Јер, како кажу у Институту „Дедиње“, они којима је неопходна операција, највише траже професора Стојановића.

Пре 11 година, урадио је прву ендоскопску операцију на срца у Институту. Данас предводи екипу од шест кардиохирурга који самостално могу да изводе те процедуре.

„Ради се операцијама срца где се пацијент оперише преко видео система и кроз мали отвор, а постижу се реконструкције на митралном залиску, значи ви га не замените, болесник задржава своје ткиво, не узима бројне лекове, ако дођу на време... Ми смо поносно да као мала земља имамо могућност да то приуштимо нашим пацијентима“, каже Стојановић.

„Пре 11 година са позајмљеним инструментима у прилично тешким околностима, па све до 'Дедиња 2', нових сала, нових стубова, нових апарата и резултата на које смо поносни. Управо смо 300 интервенција урадили са импозантним резултатима, смртност је 0,3, за митрални 0,4 одсто, а светски центри пријављују 0,9“, истиче проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.

У знак захвалности професору Стојановићу и велика повеља Института за изузетан допринос и развој.

Жеља је да у будућности буде што више мининално инвазивних интервенција јер пацијенти краће бораве у болници, хирурзи могу више да оперишу, и тако се скраћује листа чекања.

Ендоскопска хирургија митралног залистка је тријумф хируршке вештине, закључује добитник највећег признања Института „Дедиње“.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару