Читај ми!

Сезонска депресија, мали савети за мање лошег расположења

Многи од нас како стигне јесен и приближава се зима – годишња доба у којима су дани краћи, ноћи дуже и мало је сунца, постајемо утучени и нерасположени. Некоме овакво расположење потраје и до првих дана пролећа.

Стање познато као сезонска депресија јавља се само током одређених годишњих доба. Поред лошег расположења, људи могу бити летаргични, тешко им је да устану ујутру и имају потребу да једу више угљених хидрата него обично.

Постоји начини да се на овакво стање током јесењих и зимских месеци утиче и да се боље осећамо.

Боравак напољу

Нерасположење током годишњих доба када су дани краћи и добијамо мање сунчеве светлости, последица је поремећај циркадијалног ритма – понављање образаца дневних активности. Да бисмо се добро осећали, овај ритам требало би да буде стабилан. То се постиже редовним излагањем дневној, а нарочито јутарњој светлости након буђења.

Поремећај циркадијалног ритма је повезан са поремећајима спавања, исхране и метаболизма, променама расположења, па утиче на нас тако што нас растужи.

Због тога излазак напоље и природно дневно светло може бити од велике помоћи.

Пошто нам светлост шаље директне сигнале да је време за буђење, треба изаћи напоље чим сване, одмах пошто зађе сунце може бити сигнал за ранији одлазак на починак.

Треба изаћи напоље и упити природно светло. Али ако не можете да изађете напоље због невремена, може се испробати терапија јарким светлом. Помаже јака флуоросцентна светлост лампе. Истраживања показују да 30 минута терапије јаком светлошћу дневно може помоћи у смањењу симптома туге.

Активности у природи могу нам помоћи да побегнемо од обилног ручка код куће. Групна шетња са колегама или комшијама у време ручка, вежбање на дневном светлу у групи такође може да подстакне позитивне емоције и повезаност, што је добро за ментално здравље.

Што више смеха

Више хумора у животу може умањити негативне емоције и чак побољшати квалитет сна, расположење и спречити депресију.

Увече десетак минута размишљајте о нечему смешном што се догодило током дана или замислите нешто шаљиво што би се могло десити у наредном периоду. А три до четири вечери недељно одвојте за неку комедију на телевизији.

Хоби је права ствар

Нађите неки хоби или се вратите неком који сте раније имали. Хоби ће вам помоћи да упослите мозак, мање ћете размишљати о лошим стварима.

Ако волите да кувате, испробајте нове рецепте! Добар је сваки хоби који вас испуњава.

Можда се нећете осећати боље док се бавите својим хобијем, јер захтева концентрацију, али чим завршите свој задатак, бићете задовољни собом, а то смањује нерасположење.

Држите свој телесни сат у ритму

Пошто се сматра да је туга проузрокована поремећајем циркадијалног ритма, одржавање ритма може помоћи да не будемо тужни.

Спавање је веома важно. Зато увече покушајте да избегавате превише јаког светла, јер ће вам то одложити сан. Покушајте да у слично време идете на спавање и да се будите и током недеље и викендом. Поред правилног сна, помажу и редовни оброци.

Иако пад расположења није алармантан, ако симптоми трају неколико недеља или имају велики утицај на ваш живот, можда би требало да поразговарате са својим лекаром. У међувремену, имајте на уму да чак и само неколико малих промена сваког дана може помоћи да се нерасположење умањи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару