Читај ми!

Пулсира у слепоочницама, удара у потиљак, стеже као појас – како главобоље разликовати и лечити

Главобоље се могу значајно разликовати и то у зависности од јачине, болног места, учесталости и узроцима. Права дијагноза омогућава да се овај проблем ефикасније и брже реши.

Пулсира у слепоочницама, удара у потиљак, стеже као појас – како главобоље разликовати и лечити Пулсира у слепоочницама, удара у потиљак, стеже као појас – како главобоље разликовати и лечити

Главобоље које називамо примарним су стања у којима је сама главобоља главни проблем и није симптом неке болести. 

Док бол код примарних главобоља заиста може бити јак, овај тип главобоља није опасан. Бол повезан са примарном главобољом долази од упала осетљивих делова тела око врата и главе, укључујући крвне судове и мишиће. 

Постоји неколико категорија примарних главобоља. Неки од најчешћих типова примарних главобоља су мигрена, тензиона главобоља, кластер главобоља (захвата један део главе), хипничка главобоља. 

Секундарне главобоље су проузроковане неким другим стањем које покреће подручја осетљива на бол у врату и глави човека. Секундарне главобоље су ретке, али могу бити и много озбиљније од примарних, и могу бити знак упозорења озбиљнијег основног стања, укључујући туморе мозга, менингитис, повреде, анеуризму...

Секундарне главобоље обично почињу одједном и веома су болне, а пошто могу указивати на неко заиста опасно стање, ако ви или неко кога познајете доживите изненадни, јак бол у глави, важно је одмах потражити медицинску помоћ.

Зашто глава боли

Главобоље могу бити проузроковане бројним факторима, као што су поремећаји функције врата, очију, мозга, виличне кости, али и проблема са зубима.

Неки фактори који могу допринети настанку примарних главобоља укључују примену одређених лекова, дехидрираност, промену нивоа хормона, проблеме са нередовном, лошом исхраном...
Други фактори, такође познати као окидачи су пулсирајуће или јако светло, одређене намирнице (кофеин, црно вино, чоколада, стари сиреви), стрес и премало или чак – превише сна.

Лечење и ублажавање главобоље

Када се деси примарна главобоља, спас је углавном за многе у узимању таблете. Како бисте избегли главобоље, понашајте се превентивно у смислу вођења здравијег начина живота.

Бол од хроничне главобоље може бити и фрустрирајући и исцрпљујући. Идентификовање вашег типа главобоље је први корак је управљање болом и проналажење успешних опција лечења, а за то је потребна помоћ стручњака.

Свака врста главобоље захтева различите методе лечења.

Међутим, лечење главобоље је исто толико уметност колико и наука. Два пацијента која на исти начин описују свој бол од главобоље неће нужно пронаћи олакшање од истог третмана главобоље. Често нам је потребан процес покушаја и грешака да бисмо пронашли ефикасне опције лечења.

Бол од мигренских главобоља је јак, пулсирајући бол који може трајати и неколико дана. Многи људи који пате од мигрене имају породичну историју мигренских главобоља. Ефикасно лечење мигренских главобоља укључује одмарање у мирној замраченој соби, топле или хладне облоге, масажу...

Некада ће лекари прописати и лекове као терапију као и транскранијалну магнетну стимулацију – терапију која користи електричне струје да стимулише нервне ћелије у мозгу.

Тензионе главобоље карактерише бол око потиљка, слепоочница и чела. Могу трајати од неколико сати до неколико дана. Неке опције лечења које су ефикасне за тензијске главобоље укључују физикалну терапију, релаксанте мишића, лекове као што су ибупрофен и аспирин...

Кластер главобоља је врста главобоље која је релативно краткотрајна, обично траје између 20 минута и два сата. Симптоми укључују и зачепљен нос и сузење. Ефикасне опције лечења кластер главобоље укључују терапију кисеоником, спрејове који се добијају на рецепт, али и лекове који се дају у виду инјекције.

Хипничке главобоље углавном погађају жене у постменопаузи и јављају се током ноћног сна. Ефикасне опције лечења хипничких главобоља укључују медикаменте, који се обично дају пре спавања, и садрже блокаторе калцијумских канала (повећавају доток крви и кисеоника у срце), кофеин и литијум.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи