Читај ми!

Повишен крвни притисак-нова процедура у лечењу

У Универзитетском клиничком центру Крагујевац, почела је примена нове методе у лечењу хипертензије – реналном денервацијом. Та процедура показала се успешном у снижавању притиска код пацијената код којих терапија лековима није дала резултате. О

Готово сваки други одрасли становник Србије има повишен крвни притисак. Болест и фактор ризика за кардиоваскуларне болести: можданог удара, инфаркта миокарда,срчане инсуфијенције,у појединим случајевима, захтева интервентни приступ.

„Ради се о најтежим облицима хипертензије односно високог крвног притиска, која се зове резистентна, што значи да је отпорна на сву терапију коју ми дамо и даље човек иде и живи са повећаним крвним притиском“, објашњава проф др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

У тој ситуацији, када се утврди да пацијент болује од примарне хипертензије, модалитет лечења, постаје ренална денервација. Минимално инвазивна интервентна процедура у којој се користе најновије генерације катетера, снижава вредности крвног пртитиска за 10 до 20 милиметара живиног стуба.

„Уласком у бубрежне артерије и испоручивањем радиофреквентне енергије на периреналне нервне сплетове који се налазе у околини бубрежних артерија успевамо да трајно снизимо вредности крвног притиска и да на нај тај начин спречимо све оне компликације, које дуготрајна нерегулисана хипертензија са собом носи“, наглашава доц. др Иван Симић, са Клиника за кардиологију УКЦ Крагујевац.

На Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње,урађено је десетак оваквих процедура које су показале добре резултате, не само код озбиљних хипертензија, већ и код гојазних и пацијената са нерегулисаним дијабетесом.

„Идеални пацијенти су они код којих хипертензија није направила велико оштећење свих крвних судова. Практично, код којих не постоји ригидност зидова крвних судова“, напомиње др Саша Хинић са Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Према подацима светске здравствене организације, хипертензија је најмасовнија незаразна болест човечанства. Процедура реналне денервације, која се од сада обавља и у Крагујевцу бесплатна је, то јест обавља се о трошку државе.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи