Читај ми!

Запаљенске болести црева нису наивне, лечи их тим специјалиста

Процењује се да у свету са запаљенским болестима црева живи око 10 милиона људи, а у Србији више од 10 хиљада. Како се открива и лечи ова болест?

Да ли је последњих година повећан број пацијената са запаљенским болестима црева, шта бележе лекари? Да ли се спустила старосна граница и колико је медицина напредовала у лечењу ових пацијената?

„Све оно што се издешавало у медицини последњих петнаестак година указује на то да смо стари доктори. Нови је приступ лечењу, нови лекови, а пацијентима је то донело боље лечење. Пацијенти се тимски лече, лече их различити тимови лекара специјалиста", рекао је др Слободан Срећковић, гастроентеролог из КБЦ "Звездара".

„Технолошким напретком доста тога се променило у хирургији, највећи напредак је остварен увођењем минималног инвазивног приступа у лечења пацијената, који има много предности јер је мање трауматичан за пацијенте", рекао је др Игор Крџић, хирург из КБЦ "Звездара".

Доктор Крџић истиче да процес истраживања почиње резултатима основних лабораторијских вредности пацијента, затим следе неинвазивна и инвазивна дијагностика, ендоскопске процедуре. Важно је пацијента припремити за тај преглед, а ендоскопијом се добија слика дебелог црева. Узимањем биопсија добија се и финална дијагноза.

„Када говоримо о Кроновој болести, хирургија је задња инстанца и неопходна је операција код компликација болести. Код улцерозног колитиса мало је боља ситуација, хирургија се примењује када лекови више не помажу", истакао је др Слободан Срећковић.  

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи