Чаробна биљка, да или не – колико зеленог чаја треба да пијемо – шта каже наука

Према најновијим истраживањима зелени чај има пуно предности за наше здравље. Неке од њих су чување срца, контрола тежине, побољшање концентрације…Иако су многе студије потврдиле предности зеленог чаја, постоје одређене ствари које треба поштовати када је у питању ова биљка.

 Чаробна биљка, да или не – колико зеленог чаја треба да пијемо – шта каже наука Чаробна биљка, да или не – колико зеленог чаја треба да пијемо – шта каже наука

Зелени чај стекао је репутацију једног од најздравијих напитака на планети. Препун антиоксиданаса, витамина и једињења за убрзавање метаболизма, ово древно пиће хваљено је вековима. Од контролисања тежине до снижавања холестерола, зелени чај се препоручује због неких предности када је у питању здравље.

Ипак нису сви његови бенефити научно подржани. Научно је доказано да доприноси уравнотеженој исхрани и здравом начину живота.

Препорука и савети везаних за здравље када је ова „чаробна“ биљка у питању

Зелени чај не треба пити одмах после оброка, јер телу треба времена да свари све унете протеине. Треба га пити када је прохлађен и не треба га пити на празан стомак. Садржи јаке антиоксиданте и јаке полифеноле који могу повећати производњу желудачне киселине и пореметити варење. Препорука је да се овај чај конзумира између оброка.

Такође лекари напомињу да се са зеленим чајем не узимају лекови јер хемијски састав лека помешан са чајем може да доведе до киселости организма.

Зелени чај садржи кофеин, па га треба пити у ограниченим количинама. Прекомерни дневни унос кофеина може изазвати главобољу, летаргију, тромост, раздражљивост и анксиозност.Превише зеленог чаја такође може смањити апсорпцију гвожђа у телу. Препорука је две до три шоље дневно.

Може да помогне код губитка тежине

Испијање зеленог чаја може додатно да убрза сагоревање калорија и да помогне у смањењу масти на стомаку. Зелени чај садржи биљно једињење које се зове епигалокатеин галат (ЕГЦГ), које може убрзати метаболизам, па се и масти брже сагоревају.

Може да продужи животни век

Зелени чај у препорученој употреби могао би да утиче на нашу дуговечност, јер садржи нека од заштитних једињења која утичу на успоравање хроничних болести.

Свакодневно пијење зеленог чаја смањује ризик од смрти, према великој студији  која је рађенау Јапану у којој је учествовало преко 300.000 људи. Док су највеће користи примећене код оних који су пили више од 5 шољица зеленог чаја дневно, користи за дуговечност су видљиве и од само једне шоље зеленог чаја дневно.

Смањује ризик од добијања карцинома

Истраживања су показала да редовна конзумација зеленог чаја може да смањити ризик од одређених врста рака.Зелени чај је богат полифенолима, корисним биљним једињењима која делују као антиоксиданси. Ови полифеноли могу заштитити ћелије од оштећења ДНК слободних радикала, нестабилних једињења која могу повећати ризик од рака.

Важно је напоменути да зелени чај не треба користити за лечење рака, али се може користити као део здраве исхране за смањење укупног ризика од рака.

Смањује ниво холестерола у крви

Опасност од повишеног холестерола све је присутнија у људској популацији у свету. Испијање зеленог чаја повезано је са нижим нивоом ЛДЛ холестерола, „лошег“ холестерола који може повећати ризик од кардиоваскуларних проблема. Ова повезаност је утврђена у више студија које су укључивале преко 3.000 људи.

Зелени чај садржи катехине, моћне антиоксиданте који могу да помогну у избацивању холестерола из нашег тела. Све ово јако је важно за здраво срце. 

Регулише ниво шећера у крви

Студије су показале да редовна конзумација зеленог чаја може помоћи у смањењу нивоа шећера у крви наташте и побољшању укупног метаболизма глукозе у крви.Он има способност да апсорбује глукозу у ћелијама, па је и тиме нижи ниво шећера у крви.

Иако зелени чај сам по себи неће излечити висок шећер у крви, истраживања показују да пијење зеленог чаја спада у вид дијете, нарочито медитеранске, а то може да смањи ризик од дијабетеса типа 2.

Утиче на младоликост

Зелени чај такође може помоћи да изгледате млађе због високог нивоа антиоксиданата. Ови антиоксиданси, посебно ЕГЦГ, могу заштитити ћелије коже од оштећења изазваних слободним радикалима и излагањем УВ зрачењу, а помажу у успоравању разградње колагена, структурног протеина који има тенденцију да се смањује у телу како старимо.

Подржавајући здрав ниво колагена, зелени чај помаже у побољшању еластичности коже, против бора и других видљивих знакова старења. Поред тога, антиинфламаторна својства зеленог чаја могу умирити кожу, доприносећи млађем тену.

Побољшава памћење

Користан је и за ум и за тело. Студије показују да испијање зеленог чаја може побољшати памћење.Али ако ћете пити зелени чај због његових когнитивних предности, вероватно вам је боље да пијете зелени чај са кофеином. То је зато што комбинација кофеина и других једињења у зеленом чају пружа највећу корист.

Л-теанин је једно такво једињење, аминокиселина која може повећати пажњу и фокус, помажући да убрзате своју способност да се ухватите у коштац са тешким задацима. Такође се каже да производи трајнији ниво будности, обично без накнадног енергетског пада.

Добар је и за јачање костију.Ризик од губитка коштане масе расте са годинама, посебно ако нисте активни, повећавајући шансе за падове или повреде. Према студијама, испијање најмање једне шољице зеленог чаја дневно може тело да заштитити од губитка коштане масе, остеопорозе и сломљених костију.

Зелени чај је богат антиоксидансима за које се показало да јачају кости побољшавајући густину костију и смањујући губитак коштане масе због старости. Поред тога, способност зеленог чаја да смањи стрес и упале у телу подржава опште здравље костију.

Добар је за квалитетније вежбање

Зелени чај може обезбедити природно, одрживо повећање енергије током вежбања због своје комбинације кофеина и Л-теанина. Иако садржи мање кофеина од кафе, та количина је и даље довољна да побољша физичку активност и издржљивост са мање нервозних нежељених ефеката често повезаних са већим количинама кофеина.

Ово такође може бити посебно корисно ако сте осетљиви на велике дозе кофеина и енергетских напитака. Поред тога, врста енергије коју зелени чај може да пружи је такође одрживија, што може омогућити стабилнију енергију и заузврат, ефикасније вежбе.

Смањује стрес

Иако не можете елиминисати сав стрес, испијање зеленог чаја може да помогне да се осећамо смиреније. Истраживања показују да Л-теанин присутан у зеленом чају може да изазове осећај смирености и смањити стрес помажући у регулисању нивоа допамина и серотонина у мозгу. Ови хормони утичу на расположење и емоције, а њихово регулисање може помоћи телу да се боље носи са стресом.

Истовремена способност зеленог чаја да побољша и будност и опуштање чини га одличним избором за смањење стреса без да се осећате поспано.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи