Читај ми!

Гран-при 58. Битефа хрватској представи "This is my truth, tell me yours"

Уручењем награде Гран-при „Мира Траиловић“ хрватској редитељки Јасни Жмак за представу "This is my truth, tell me yours" у Битеф театру у Београду завршен је 58. Београдски интернационални театарски фестивал, Битеф.

Жири који је предводила француска редитељка Марин Ман навео је да је представа This is my truth, tell me yours аутентична, прецизно артикулисана и вишеслојна изведба у форми предавања-перформанса.

„Били смо запањени мешавином нежности, великодушности и искрености овог соло пеформанса и посебно смо желели да истакнемо и подржимо крхкост и неуништив садржај овог перформанса, наводи се у образложењу жирија.

Јасна Жмак је захвалила жирију и публици на дочеку на Битефу и посветила награду свима са независне сцене у региону, као и свим женама које су жртве сексуалног насиља и дискриминације.

Чланови жирија били су и глумице Јелена Ступљанин и Тихана Лазовић, драматург Димитрије Коканов и новинарка и критичарка Наташа Трипни.

Специјална награда Јован Ћирилов додељена је представама Сексуално васпитање 2: Борба и Трилогија Снага кучке I поглавље: Невеста и Лаку ноћ, Пепељуго.

„Потребне су нам представе попут ове јер је сексуално васпитање у нашем друштву готово непостојеће, оцена је жирија о комаду Тјаше Чрнигој.

Жири је навео да је импересиониран перформансом Каролине Бјанки и бразилске трупе Кара де Кавало.

Упечатљива природа Бјанкиног перформанса и сложеност текста и начин одбацивања катарзе, истакао је жири у оцени комада Трилогија Снага кучке I поглавље: Невеста и Лаку ноћ, Пепељуго.

Редитељ који је отворио овогодишњи Битеф Мило Рау лауреат је Политикине награде за најбољу режију за представу Антигона у Амазону.

„Сценска радња тече у сложеној и вишезнатној форми, отвореној, мултимедијалној која истражује значења античке Антигоне, навео је, између осталог, Политикин жири који су чинили редитељи Андраш Урбан и Небојша Брадић, уредница Културне рубрике Политике Гордана Поповић, позоришна критичарка Ана Тасић и новинарка Борка Голубовић Требјешанин.

Награду публике освојила је представа Сексуално васпитање 2 Борба. Другопласирана је била Антигона у Амазону, а иза ње Хекуба, не Хекуба.

„Ове године, а то је утисак не само мој, већ и других људи, фестивал смо померили за корак напред, окупили бројне људе из различитих бранши, неку нову публику, и сви заједно уживали у представама размењујући утиске, рекао је селектор фестивала Никита Миливојевић на затварању.

Битеф је одржан под слоганом Лепота (не)ће спасити свет и београдској публици представљено је десет продукција. Изведене су представе из Немачке, Француске, Швајцарске, Боливије, Бразила, Холандије, Белгије, Словеније, Хрватске и Србије.

Покровитељи фестивала су Министарство културе Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда и други бројни пријатељи и спонзори фестивала.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи