Читај ми!

Плодови дивљег кестена су свуда око нас - направите од њих мелем за крвне судове

Проширене вене су веома често обољење које мучи велики број људи. У томе могу да помогну бројне лековите биљке, у виду чајева, мелема, масти...

Невен је у стању да смањи отоке, да одстрани болове и да побољша циркулацију која је отежана.

„Невен је фантастичан за негу коже а делује одлично и на крвне судове. Невеново уље се може користити самостално или са биљкама које имају комплементарно дејство. Може се на пример за третирање проширених вена, користити заједно са етеричним уљем чемпреса и хајдучке траве", рекао је гостујући у Јутарњем програму Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Осим невеновог уља, добра је и невенова маст која се прави са свињском машћу.

Одмарање је врло битно у процесу опоравка. Пошто су вам ноге већ довољно тешке, потрудите се да их што више држите у уздигнутом положају. Док спавате, ставите испод ногу јастуче, а док седите, подигните ноге на табуре или томе слично. Пријаће вам и масажа стопала и ногу, као и благе купке које могу да опусте ваше ноге. Наравно, не претерујте са седењем, општи су савети.

Дивљи кестен, богат естином и полифенолима такође спада у биљке које могу да помогну код слабости крвних судова, посебно његов екстракт који се промењује и у спољњој и унутрашњој примени. Најбоље је правити препарате од младих плодова.

„Двадесет младих кестенова пресеците, ставите у теглу и прелијте литром алкохола (70 одсто) који је још врео, јер сте га претходно прокували. Затворену теглу оставите две недеље на тамном месту. Повремено промућкајте. После две недеље можете почети са коришћењем након цеђења, за облоге, а може се и пити по 20 капи ове тинктуре помешано са мало воде, два пута на дан", дао је рецепт Антонијевић.

Још једна корисна биљка која је благотворна за вене је кокотац. Распростањена је биљка и интересантна по благом мирису када се осуши - због кумарина који садржи. Користи се као чај, две три шоље дневно, како би помогао у лечењу проблема са унутрашњим венама. Разређује крв и превентивно делује против тромбова.

Хељда је још једна биљка чији чај је одличан у борби са проширеним венама. Такође, и бршљан је биљка која је добро позната за негу коже и против целулита.

Глог за бољу циркулацију 

„Када су у питању вене, спречава упалу и отицање ногу, посебно код жена које су чешће у овом проблему. Уље од бршљана ту може да буде добро решење", каже Антонијевић.

Циркулацију може да помогне рузмарин, који се користи и као етерично уље, које је разблажено у носећем уљу (може бршљеново). Наноси се на подручје са проблематичним венама.

„Глог је такође биљка која побољшава циркулацију а може да снизи крвни притисак, док рузмарин може да повећа притисак па нађите баланс", поручује народни травар.

На крају, неизоставно је поменути гавез, који се мора кориситити искључиво на неповређеној здравој кожи и често је саставни је део мелема против болова од спортских повреда, истегнућа... Гавез се као маст и маже десет дана, редовно и свакодневно. Може да се примењује и као облога за вене тако што се изренда свеж гавез и стави се на болна места.

Антонијевић напомиње да нека лековита биљка код једне особе може да помогне, док код друге може дати слабе резултате, па је стога важно пратити која биљка и какви препарати пријају сваком пацијенту понаособ.

 

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи