Читај ми!

Стручњаци из региона су се окупили на трећој конференцији о ретким болестима

У Србији око пола милиона људи болује од неке ретке болести. Поједине болести могу се открити и пре рођења, за одређене постоје лекови који могу да држе болест под контролом. О томе колико је важно брзо поставити дијагнозу и колико су важна клиничка испитивања терапије за ретке болести разговараће се у Новом Саду на трећој Регионалној конференцији о ретким болестима.

Значај и изазови клиничких испитивања на развоју нових лекова, доступност терапије у региону, као и свакодневни проблеми са којима се суочавају особе које болују од ретких болести, централне су теме треће Регионалне конференције о ретким болестима.

На конференцији ће се окупити представници европских и свих регионалних агенција за лекове, лекари и представници пацијената. Бојана Миросављевић, организаторка конференције наглашава да је у досадашњем периоду једна од највећих успеха било једногласно усвајање „Зојиног закона" 2015. године који је до сада спасао више од четири хиљаде породица.

„На конференцији ће учесницима бит представљен упитник који приближава шта су највећи проблеми што се тиче клиничких студија. Види се да је дошло до помака који се тиче времена до постављања тачне дијагнозе. Дакле, смањен је тај период што је јако велика ствар. Информисаност пацијената о клиничким студијама је веома лоша, али и информисаност лекара је такође лоша. Али оно што је добро јесте да је воља и жеља пацијената да учествују у клиничким студијама веома јака“, наглашава Миросављевићева.

На отварању конференције поздравне речи учесницима упутиће Тамара Вучић, прва дама Србије, предстаник Министарсва здравља, министарка др Дарија Кисић Тепавчевић испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, Хелен Хернандерз и Иницијативе Kal research и Бојана Миросављевић из удружења „Живот“, База ретких болести.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи