Читај ми!

Роксадустат за неког спас, за неког допинг

Румунска тенисерка Симона Халеп, вишеструка победница на највећим турнирима, суспендована је са Ју-Ес опена пошто је била позитивна на роксадустат.

Међународна агенција за интегритет тениса саопштила је да је румунска тенисерка суспендована са Отвореног првенства САД због позитивног теста. Роксадустат је забранила Светске антидопинг агенција (WADA).

Користи за лечење анемије и оштећења бубрега, у случајевима када због недостатка хормона еритропоетина коштана срж производи мало црвених крвних зрнаца.

Тај лек стимулише лучење поменутог хормона, а самим тим и производњу хемоглобина и еритроцита у крви.

Комбиновани резултати недавних клиничких испитивања указују да је роксадустат ефикасна терапија за лечење анемије код пацијената са хроничном болешћу бубрега. Иначе, многи људи са бубрежном дисфункцијом имају анемију, а неке од постојећих терапија за анемију повезане су са озбиљним кардиоваскуларним нежељеним ефектима.

Клиничка испитивања су показала да употреба роксадустата повећава ниво хемоглобина (протеин у црвеним крвним зрнцима неопходан за пренос кисеоника). Овај лек смањује потребу за трансфузијом црвених крвних зрнаца у прве 52 недеље лечења.

Према речима стручњака, роксадустат се показао ефикасним леком за пацијенте. Узима се орално, што указује да би Симона Халеп морала да га узима директно, преко хране или пића.

Роксадустат је први пут одобрен у Кини 2018. године, за лакше лечење пацијената који су већ на дијализи. У Јапану је одобрен 2019. године, а у Европи у августу 2021. за лечење хроничне болести бубрега.

Овај лек има и своје контраиндикације, као што је повишен крвни притисак у плућима, а такође повећава ВЕГФ, сигнални протеин који може да активира раст тумора, изазивајући метаболичку ацидозу и хиперкалемију.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи