Читај ми!

Редован преглед коже - велика предност у лечењу меланома

У Србији сваке године око 650 људи добије меланом - најсмртоноснији рак коже. Како би се томе стало на пут, важно је да идемо на редовне превентивне прегледе.

Честа снимања напољу, време испред камера и штетних ултраљубичастих зрака - новинаре може довести у већи степен ризика да оболе од меланома.

„Ја сам први пут на оваквом прегледу, и прво сам мислила да је нешто страшно, међутим заиста је пријатно унутра. Прегледала сам себи пар младежа, испоставило се да је све у реду", каже новинарка Сања Беловић.

„С обзиром да ми је посао такав да често снимам напољу, и поред свега тога приватно тренирам напољу, дошао сам да видим да ли је све у реду, имам ту пар младежа на лицу, али срећом све је у реду", додаје њен колега новинарСтефан Поповић.

Због тога су радници РТС-а,  на свом радном месту могли да прегледају младеже и промене на кожи.

„Жеља нам је, али негде и обавеза да бринемо о запосленима, да организујемо и бесплатне специјалистичке прегледе и то се показало као добра пракса. На тај начин негде можемо потенцијалне болести да откријемо у најранијој фази", изјавила је Душка Вучинић, шефица корпоративних комуникација РТС-а.

Последње две године активно се спроводи кампања Еуромеланома - која је усмерена на популацију која је изложена већем УВ зрачењу. Ако се на време открије, уверавају, да је излечив.

„У првих два сата уочили смо пар кожних карцинома, најбезазленијих и неких атипичних промена које се морају превентивно скинути, неки пратити. Уколико се јави промена која мења нијансу боје, или промена која расте изнад нивоа коже, захтева одмах хитно јављање дерматолога ради дермаскопије", објаснила је др Даница Тиодоровић, дерматолог.

Зато, понављају, преглед и самопреглед коже и младежа једном у месец дана - најбоља је превенција у раном откривању меланома.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи