Читај ми!

Три болести које чешће погађају мушкарце

Стручњаци у Великој Британији објавили су извештај о здравственом стању мушкараца и о болестима које су најраспрострањеније и дошли до занимљивих открића.

Према досадашњим сазнањима, три здравствене тегобе чешће се јављају код мушкараца него код жена.

Проблеми са зубима

Од проблема са зубима пати скоро половина мушке популације у свету.

Претходна истраживања потврдила су везу између појединих стања оралног здравља и смртности.

„Губитак зуба, чест зубни каријес, пародонталне болести, све то указује на повећану смртност код мушке популације“, наводи се у студији објављеној у часопису National Library of Medicine.

Стоматолози саветују да је све то могуће спречити одговарајућом хигијеном зуба и десни, здравом исхраном, и редовним прањем зуба, минимум два пута током дана, као и редовним посетама стоматолога.

Главобоља

Друга здравствена тегоба која често погађа мушкарце је главобоља. Чак 44.000 од 100.000 мушкараца хронично пати од главобоље. Оне могу бити веома исцрпљујуће, могу негативно да утичу на свакодневни живот.

„Главобоља је међу најчешћим проблемима нервног система, а најновија истраживања показују да су мушкарци најугроженији“, подаци су Светске здравствене организације.

Туберкулоза је честа болест која погађа мушку популацију

„Бактеријска инфекција која се шири капљично, удисањем ситних капљица приликом кашља или кијања заражене особе. То је озбиљно стање, али се лечи, а потребно је утврдити дијагнозу на време. Лечење је фокусирано на јачање плућа оболелог“, напомињу из лекари Националне здравствене службе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи