Читај ми!

Мушице и дувански дим су вам пред очима, а онда „пада завеса“ – јавите се очном лекару

Дијабетес је један од честих фактора ризика за болести ока. Међутим, бројни други симптоми могу да указују на то да са функциојом ока нешто није у реду. Стручњаци указују на важност редовних прегледа, као и на скрининг за све који треба обавити око 45. године живота.

Др Рисимић наглашава да су болести мрежњаче честе односно да у свету тренутно болује око две милијарде људи од тих болести: „Једна од најзначајнијих, најчешћих и чест узрок слепила је дијабетичка ретинопатија. Дијабет је хронична брзорастућа болест. Очекује се да се број оболелих од те болести у свету до 2040. удвостручи. Према подацима Института за јавно здравље у Србији, сваки осми је дијабетичар, а очекује се да ће 2040. године то буде сваки пети".

Осим дијабетеса као фактор ризика за оболевање од болести ока наводе се и оклузивна стања ока, старачка дегенерација жуте мрље, тумори, мноштво других промена попут инфламација...

Удружење пацијената офталмологије „Боно Видо” је недавно основано. Жана Шибул, председница Удружења, рекла је да је идеја потекла, нажалост, због болести чланова њене породице.

„На прве симптоме смо се јавили лекару у КЦС. Пружили су нам адекватну дијагнозу и терапију тако да је ток лечења за чланове моје породице био успешан", навела је Шибул.

Наглашава да је основна порука Удружења – одлазак код офталмолога на време.

„На први преглед родитељ дете треба да доведе око трећег месеца, најкасније око треће године најкасније. Они без икаквих проблема требало би да обаве скрининг око 45. године живота", додала је др Рисимић.

Говорећи о симптомима болести мрежњаче, др Рисимић је навела да ту спадају кривљење и ломљење слике и промене у квалитету и колоризацији вида.

„Можете видети мале мушице или као дувански дим испред ока, па неку завесу које се спушта и ниједан од оваквих симптома, па ни бол, човек не треба да игнорише јер може бити манифестација обољења", нагласила је.

Председница Удружења пацијената офталмологије „Боно Видо" Жана Шибул је нагласила да је циљ који они желе да постигну подизање свести о важности здравља ока, о правовременом лечењу, нарочито имајући у виду да се, како је рекла, о болестима ока мало говори.

У смислу лечења, др Рисимић каже да по питању лекова не заостајемо за светом, а када је потребно – пацијентима су на располагању и хируршке методе.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи