Читај ми!

Аутовакцине решење за упорне бактеријске инфекције

Код неких хроничних процеса, какви су нпр. акне, честе упале ока, уха и служокоже, као и респираторних и урогениталних инфекција, повремено стандардни лекови не дају резултате. Када антибиотици, чајеви и биљни препарати не помогну, решење можете потражити у Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.

Ту се праве аутовакцине, индивидуалне вакцине за лечење ових хроничних инфекција, изјавио је за јутарњи програм Радио Београда 1 доктор Гордан Благојевић, шеф Одсека за бактериологију и вирусологију Института Торлак. Реч је о имунотерапији која се узима орално. Овај вид лечења познат је и примењује се одавно, наводи доктор Благојевић.

„Аутовакцине су имуномодулациони вид лечења, где се пацијенту, кроз уношење великих концентрација антигена микроорганизма који нас мучи, стимулише стварање заштитних антитела на слузокожи, чиме она постаје место које није пријемчиво за бактерије. Ова терапија најбоље резултате даје код лечења уринарних инфекција, које се често понављају, а пацијент је резистентан на антибиотике. Добри резултати показали су се и у лечењу рана или болничких бактерија. Када је реч о респираторним инфекцијама, за тај проблем правих аутовакцина нема, већ постоје поливалентне вакцине страних произвођача. Прилично је корисна код деце склоне астми, јер астма у раном узрасту произлази из јаких алергијских реакција", рекао је имунолог Благојевић.

Док се код класичних вакцина користе већ припремљене течности, углавном из истог вируса, за аутовакцину се користе материје добијене од самог пацијента. Аутовакцина дакле, није универзална вакцина већ се прави засебно за сваког пацијента. Свака вакцина има посебну структуру и начин дејства јер треба да делује баш на бактерију коју пацијент има.

Не препоручује се пацијентима који имају акутну фазу или погоршање аутоимуне болести, затим онколошким болесницима или онима који болују од туберкулозе.

„Узорак се узима из урина или са ране, зависи који проблем се третира. Умножавањем бактерија, прави се антиген тог соја који се потом, у виду капи даје пацијенту. Лек се уноси орално, најчешће на парчету хлеба. Цео поступак израде аутовакцине траје 8-9 недеља.
Пошто је реч о имунотерапији, постоје две фазе у лечењу. У првој фази гради се доза, она се постепено повећава, у другој фази се терапија одржава. Код бактеријских аутовакцина у првих 45 дана се гради доза, а онда се наредна 2-3 месеца користи као доза одржавања. По потреби, код неких пацијената, лечење се може наставити још 3-4 месеца" наводи Гордан Благојевић, шеф Одсека за бактериологију и вирусологију Института Торлак.

На овај начин неки пацијенти своју хроничну инфекцију држе под контролом. Пошто аутовакцине нису покривене преко Фонда за здравствено осигурање, њихова израда се наплаћује, прва доза кошта око 19.000 динара, док за другу треба издвојити упола мање. Због тога, врло често лекари и не помињу овај вид лечења. Ипак, свако ко се дуго мучи, на пример, са уринарним бактеријским инфекцијама када наступе први симптоми потребно је да узорак урина понесу у Торлак и даље ће стручњаци водити цео поступак.

Алергије и имунотерапија

Алергије из године у годину муче све већи број људи. Имунотерапија је доста успешна и у овој области, али са њом треба почети на време.

„Алергије треба схватити озбиљно и никако не треба сами да се лечимо. Први корак је посета алергологу, који ће покушати лековима да реши проблем. Ако то не функционише, онда се долази у Торлак по аутовакцину. Јесен је најбољи тренутак да се почне са имунотерапијом за сезонски полен дрвећа и трава. Алергични на амброзију имунотерапију могу почети до краја марта", саветује доктор Благојевић.

Торлакове аутовакцине дају добре резултате због чега се за њих чуло широм света.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи