Читај ми!

Нема више листе чекања на терапију зрачењем у Сремској Каменици

Листе чекања на терапују зрачењем на Институту у Сремској Каменици - више нема. Пацијентима из Војводине на располагању је и први икс нож у новом објекту института Каменица 3. У току су радови на изградњи осталих делова нове зграде, која ће имати близу десет хиљада квадрадних метара и једна је од највећих инвестиција у Војводини, за шта је покрајинска влада издвојила четири милијарде динара.

Више од 150 радника у три смене гради нови део једног од деценијама најзначајнијих института у региону. Користиће га и онколошки, кардиоваскуларни и пацијенти са плућним болестима. Радови су комплексни јер се један део новог објекта надограђује над просторијама под земљом које су у употреби.

„Где се раде четири етаже, које су планиране да се ставе под кров до Нове године. Поред објекта ради се и нови везни део, који се ради из темеља. Радимо минус две етаже и још четири спратне етаже", каже Тања Говедарица, одговорни извођач радова.

Месечно у Војводини од карцинома оболи 1.000 људи, док 600 умре. Донедавно су ови подаци били страшнији, због листа чекања за зрачне терапије.

„Чињеница је да су пацијенти који се лече од најтежих болести, онколошки пацијенти са овог места путовали у Кладово да би се зрачили. А у овом тренутку - сасвим супротна слика. Имамо пет акцелератора који су у функцији овде на институтима, а набављамо још један", рекао је Игор Мировић, председник Владе АП Војводине.

Отварањем првог објекта Каменице 3, оне су елиминиснае, операције се обављају у року од месец дана.

„Ту је 2.500 квадратних метара са новом дневном болницом за хемиотерапију, пустили смо у рад икс нож, већ је на њему озрачено 84 пацијента од јуна када је апарат пуштен у рад. Нови ПЕТ скенер је у функцији. До сада су 224 пацијента већ снимљена, објашњава проф. др Зоран Радовановић, директор Института за онкологију Војводине.

Прве зграде изграђене су шездесетих, а остале осамдесетих година, а пре пет година изграђен је нови објекат Каменица 2.

Нова зграда гради се тик уз најстарији објекат на Институту у Сремској Каменици - Каменица 1. Планирана је и реконструкција овог објекта, уз то биће изграђена и паркинг гаража.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи