Читај ми!

Стално сте гладни – који су разлози

Већина је често гладна, разлози не долазе увек из стомака, понекад и из главе. Ако сваки пут када сте гладни, а то буде често, поједете нешто, угојићете се, неки много једу јер су незадовољни собом или животом, односно окружењем.

Истраживачи напомињу да је најважније наћи узрок преједања. Мада је осећај глади сасвим нормална ствар, ако сте гладни пречесто или убрзо након јела, то може бити знак неких других тегоба.

Нутрициониста Џулија Денер открила је могуће разлоге који изазивају осећај сличан глади.

Можда сте само жедни

Хипоталамус (део мозга и најважнији центар нервног система) регулише и глад и жеђ. Због тога многи људи мисле да се жеђ може помешати са глађу, јер хипоталамус контролише и једно и друго.

Према Денеровој ово уверење није тачно и ниједно истраживање до сада није успело да потврди ову тврдњу. Сасвим супротно, жеђ може довести до тога да људи мање желе одређену храну. Али жеђ може утицати на наше когнитивне и физичке способности, проузрокујући жудњу за храном као замену за одмор.

Друштвене мреже воде у искушење

Чак и ако нисте гладни, ваше тело ће послати сигнал мозгу да желите да једете ако видите слике хране на друштвеним мрежама.

Студије су показале да сам поглед на храну може изазвати глад, иако уопште нисте гладни. Још већи проблем је чињеница да овакву „визуелну глад“ подстиче најгора, висококалорична храна.

Прескакање оброка

Други разлог за неутољиву глад може бити прескакање оброка. Студије су показале да прескакање оброка повећава осећај глади и тера нас да једемо више него обично.

„Када телу не дамо храну, оно ће подстаћи накупљање хормона глади и тако повећати наш апетит“, истакла је нутрициониста.

Не спавате довољно

Сан је изузетно важан за наше здравље, а између осталог утиче и на жељу за храном. Премало сна може довести до снижења нивоа хормона лептина, који утиче на сузбијање глади, а истовремено може довести до повећања грелина, хормона за стимулисање апетита.

Различите студије су показале да је недостатак сна често повезан са повећањем телесне масе.

Не уносите довољно беланчевина

Већина људи једе храну богату беланчевинама само за ручак и вечеру, мали број их узима за доручак.

 

„До сада спроведена истраживања показала су да конзумација беланчевина доводи до повећане ситости и смањења калорија“, навела је нутрициониста.

Усредсредите се на оброк

Осећају глади може допринети и то што током оброка нисте фокусирани на саму храну, већ сте заокупљени стварима око себе.

Нутрициониста саветује да не једете пребрзо нити да прекидате оброк. У просеку, нашем телу је потребно двадесет минута да препозна глукозу у храни и почне да осећа ситост.

Недовољан унос влакана

Као што недостатак беланчевина утиче на ситост, слична је ситуација и са влакнима. Недостатак влакана у исхрани може да изазове и осећај претеране глади. Она утичу на ослобађање хормона који смирују апетит и потребно им је много времена да се разграде.

Узимање различитих лекова

Неки лекови могу да подстакну апетит и осећај глади. Најчешће су то антипсихотици, антидепресиви, стабилизатори расположења, кортикостероиди.

Ако којим случајем сумњате да би лекови које узимате могли бити криви за вашу глад, разговарајте са својим лекаром о другим опцијама лечења (ако је могуће).

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи