Читај ми!

Рак дојке је излечив у 90 одсто случајева ако се открије на време - од данас мамограф на Калемегдану

Сваке године у Србији око 4.600 жена оболи, а 1.600 умре од рака дојке. Октобар је месец борбе против рака дојке у којем све жене подсећамо да иду на редовне контроле.

„Скрининг на Калемегдану почиње за све жене старости од 45 до 69 година, које немају симптоме, ни било какве клиничке знаке болести или сумње на рак дојке. Канцеларија за скрининг и Институт Батут уз подршку Министарства здравља, организују прегледе, и од 10 до 14 сати, све заинтересовне грађанке Београда, и оне које буду у Београду, могу да закажу свој преглед на бројеве телефона: 060 717 1523 и 060 717 1969", рекла је др Верица Јовановић, директорка института „Милан Јовановић Батут". 

Прегледи ће бити обављани од 9 до 19 часова, сваког дана у недељи.

Мобилни мамограф је током београда у главном граду, а потом иде ка Краљеву и другим градовима Србије.

„Превентивни прегледи су потреба свих нас, и у зависности од врсте прегледа, ми саветујемо, када је у питању породично присуство карцинома дојке, да се ти прегледи обављају много раније и да то буде већ од 40. до 45. године, када треба да се уради једна мамографија.

Међутим, за жене које у породичној анамнези не региструју карцином дојке, ултразвучни прегледи су најбољи прегледи. Према томе, од 25. године живота, препоручујемо, до 35, 40. године - једном годишње урадити ултразвучни преглед и извршити посету гинекологу или изабраном лекару, који ће дати препоруке", додала је др Јовановић.

Мамографи су доступни и у домовима здравља. Током пандемије, било је кратких прекида у раду мамографа, али су поново у функцији. Најбоље је обратити се изабраном лекару како би се организовао преглед, ако особа већ није позвана на скрининг.

Др Јовановић је истакла важност превентивних прегледа и нагласила да је болест откривена у ранијој фази - лакше излечива, и у преко 90 посто случајева долази до потпуног излечења.

Иначе, још једна актуелност је да је вакцинација против грипа почела, а др Јовановић, поред те вакцине, истовремено саветује и вакцинацију против ковида 19 за све групе које то нису урадиле и ако је од последње вакцинације протекло пет месеци.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи