Читај ми!

Да мршавите док пуцате од здравља решење је патлиџан

Патлиџан је нискокалорична храна богата влакнима и хранљивим материјама и због тога има много потенцијалних здравствених користи. Од смањења ризика од срчаних обољења, до помоћи у контроли шећера у крви и мршављења, плавољубичасти плодови једноставан су а укусан део уравнотежене исхране, поручују нутриционисти.

Користе се у многим јелима широм света. Иако их сврставамо у поврће јер служе за припрему сланих јела, плавољубичасти плодови су технички воће, јер садрже семе и расту на биљкама које цветају.

Разликују се по величини и боји. Тамнољубичаста кожа је најчешћа, али патлиџан може бити и црвене, зелене или чак црне боје.

Рецептима доносе јединствену текстуру и благ укус, али уколико је на трпези редовно и низ потенцијалних здравствених користи.

Ови плодови обилују хранљивим материјама. На подугачком списку налази се лепа количина витамина, али и минерала и влакана у не превише калорија.

Једна шоља (око 80 грама) сировог патлиџана садржи 20 калорија, пет грама угљених хидрата, три грама влакана, један грам протеина. Ту су и манган, фолна киселина, калијум, витамини К и Ц, као и мале количине ниацина, магнезијума и бакра.

Патлиџан се може похвалити и високим садржајем антиоксидантних материја. Антиоксиданси су супстанце које помажу у заштити тела од оштећења изазваних штетним слободним радикалима.

Студије су показале да антиоксиданси могу да помогну у превенцији многих врста хроничних болести, као што су болести срца и рак.

Живописну боју патлиџан дугује антоцијанинима, врсти пигмента са антиоксидативним својствима. Међу најкориснијим антоцијанинима које ово поврће садржи је насунин.

Укључивање патлиџана у исхрану може допринети и стабилизацији новоа шећера у крви. То је резултат високог садржаја влакана, која кроз пробавни систем пролазе скоро нетакнута и на тај начин успоравају налет шећера и скок инсулина.

Због високог садржаја влакана уз мало калорија, као и осећај ситости који даје, патлиџан је добар савезник у борби против вишка килограма. Осим тога, често се користи као нискокалорична замена за вишекалоричне састојке у рецептима.

Патлиџан је невероватно прилагодљив и лако се може уврстити у исхрану. Може се пећи у рерни, гриловати, пржити или динстати уз мало маслиновог уља и зачина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. јануар 2025.
16° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње