Читај ми!

Поремећај у раду штитне жлезде чешћи код жена, стрес и оптерећење окидачи

Стотине милиона људи широм света живи са поремећајем рада штитасте жлезде. Процењује се да ће једна од осам жена имати проблем са њом у неком тренутку током живота. Ендокринолог др Јелица Бјекић Муцат објашњава зашто и даље има оних који не знају да имају поремећај рада штитасте злезде и које су последице по здравље.

Број оболелих од штитасте жлезде расте. Један од разлога је лакша и доступнија дијагностика.

„У односу на нека ранија, давна времена, 30 година се бавим ендокринологијом, сада је врло једноставно урадити хормонски статус, антитела, све што је потребно“, каже ендокринолог КБЦ Бежанијска коса, др Јелица Бјекић Муцат.

Свака лабораторија може да уради те анализе и не мора искључиво ендокринолог да тражи да се провере хормони штитасте жлезде већ могу и други лекари и сами пацијенти.

Такође, обољења штитасте жлезде су у порасту после ковида.

„Ковид је вирусна инфекција и постоји вирусно обољење штитасте жлезде које се зове субакутни тироидитис које је заиста у великом порасту после ковида, дође често као компликација после ковида“, објашњава др Бјекић Муцат.

Према њеним речима, у питању је упала штитасте жлезде где се у првој фази повећана функција, а затим, пошто долази до оштећења ћелија, прелази у смањену функцију жлезде.

Због начина живота, исхране, стреса старосна граница појаве обољења штитасте жлезде се спушта па је све више млађих оболелих.

Најмлађи пацијенти могу да буду и бебе. Др Бјекић Муцат истиче да је од изузетне важности да се у трудноћи лече обољења ове жлезде да се не би десило да новорођенче буде са оштећеном или урођеним обољењем штитасте жлезде.

Препорука докторке Бјекић Муцат је да се у првом месецу трудноће, чак и у случају да трудница никада није имала проблема са штитастом жлездом, провери хормоне ове жлезде.

Статистика показује да су жене угроженије.

„У Србији свака четврта жена и сваки седми мушкарац има обољење штитасте жлезде. Зашто су жене угроженије због начина живота, оптерећености, стреса. Ако узмемо једно од најчешћих обољења штитасте жлезде, то је Хашимото тиреоидитис или аутоимуни тиреоидитис, стрес је окидач“, истакла је др Бјекић Муцат.

Код превенције и заштите ове жлезде исхрана је веома важна.

„Да би се направили хормони штитасте жлезде треба нам јод. Да бисмо унели довољно јода треба нам риба, јогурт чак обогаћен витамином Д, битан је и селен кога има у бразилском ораху, али ни ту не сме да се претера – не више од 400 микрограма селена дневно. Купус, карфиол, кељ имају одређене састојке који троше јод и не дозвољавају да се направи довољно хормона штитасте жлезде, али могу се и они умерено конзумирати“, објаснила је др Бјекић Муцат.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи