Читај ми!

Имплантати у грудима повезани са ретким облицима рака

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) објавила је јавно упозорење да су ретки типови рака повезани са операцијама имплантације дојке.

У извештају који је објавила Агенција за храну и лекове САД стоји да је откривено да су одређени карциноми, као што је карцином љуспастих (плочастих) ћелија епителa (SCC) и различити лимфоми, установљени у ожиљном ткиву које се формира око имплантата у грудима, преноси Си-Ен-Ен.

Агенција напомиње да иако је појава ових карцинома у капсули око имплантата у грудима ретка, здравствени радници и људи који желе да се пидвргну овој операцији треба да буду свесни ризика и да пријаве све случајеве рака који се појаве око имплантата.

Агенција, такође, наводи да су о постојању ових нових лимфома обавештени тек недавно анализом нових података добијених после прегледа имплантата дојке који нису исти као претходно пријављени анапластични лимфоми великих ћелија повезаних са овом врстом имплантата.

Прелиминарни преглед објављене литературе открио је мање од 20 случајева SCC и мање од 30 случајева различитих лимфома у ожиљном ткиву око имплантата дојке, навела је агенција.

Напомиње се да људи са имплантатима у грудима не морају да мењају своју рутинску медицинску негу или журе да их уклоне у светлу ове најаве, али би требало да буду свесни неких од пријављених знакова и симптома, који укључују оток, бол, квржице или промене на кожи.

ФДА наводи да тачна стопа инциденције и фактори ризика ових новопријављених карцинома остају непознати и да је „ово проблем који се тек истражује и о коме се прикупљају нове информације“.

Пружаоци здравствених услуга и људи са имплантатима су позвани да пријаве Агенцији све случајеве карцинома љуспастих ћелија епитела, лимфома или било којег другог карцинома који се налази око имплантата дојке.

Прошле године, ФДА је ажурирала неколико прописа о имплантацији дојке, укључујући ново означавање са упозорењем на кутији и контролну листу пацијената која обавештава заинтересоване да имплантати нису медицинско помагало које ће трајати доживотно. Од лекара се сада такође тражи да проведу пацијенте кроз све потенцијалне здравствене проблеме који произилазе из операције имплантације дојке.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи