Читај ми!

Сваки пети пар има проблем на путу до потомства – важно је јавити се на време лекару

У Србији се годишње роди око 65.000 беба. Међутим, процењује се да сваки пети пар има неки проблем на путу до потомства. Маријана Аризановић из Удружења „Шанса за родитељство" каже за РТС да је најважнији савет за свакога ко жели да добије дете да не чека, јер време је пресудни фактор нарочито код женског партнера. Ако шест месеци до годину дана не долази до зачећа, ту већ постоји неки разлог зашто до њега не долази и потребно је да се јавимо лекару, саветује Аризановићева.

За многа питања, дилеме, савете парови често окрену СОС број Удружења „Шанса за родитељство", које облежава шест година рада и броји више од 5.000 чланова.

Процењује се да у Србији сваки пети пар има проблем са плодношћу. За све њих доступна је ваша телефонска СОС линија. Колико вас често зову и који су најчешћи проблеми са којима се сусрећу?

Ми дневно бележимо педесетак позива, то је наравно периодично, али свакодневне комуникације нам се не базирају само на телефон, већ и на мејлове, друштвене мреже. Наравно да највише има оних које буни документација за вантелесну оплодњу о трошку фонда, ту смо да отклонимо недоумице које анализе треба да припреме. Са друге стране, делимо информације да ли је донација могућа у Србији, како чују у медијима да се приближава донација, нама се јављају парови којима је она неопходна.

Често се парови суочавају са неразумевањем околине и осудом, али и са различитим страховима због којих годинама оклевају да се јаве лекару. Који је ваш савет?

Свакако да је најважнији савет за свакога ко жели да добије дете да не чека, јер време је пресудни фактор нарочито код женског партнера. Ако шест месеци до годину дана не долази до зачећа, ту већ постоји неки разлог зашто до њега не долази и потребно је да се јавимо лекару.

Неће сви одмах ићи на вантелесну оплодњу, некада је потребно да се ураде анализе, некада је потребно да се испије кутија антибиотика, јер нека безазлена инфекција спречава зачеће, али јако је важно да се пар јави лекару, јер проблем који се не лечи временом постаје све већи.

Колико су информисани о методама лечења стерилитета и процесима биомедицински потпомогнуте оплодње, шта им је све доступно у Србији?

Путем интернета је сада много лакше доћи до информација и путем нашег сајта се трудимо да то поделимо, али када се први пут сусретнете са процедуром да ли вантелесне оплодње, да ли инсеминације то јесте нешто ново и да желите да чујете неког ко има више искуства или личног или из „Шансе за родитељство", да сазнате шта вас то чека, макар на самом прегледу или самој комисији и зато је такав вид подршке коју ми пружамо потребан и заиста добијамо поруке од парова да им значи наш ветар у леђа, јер на тај начин добијају поруку да нису сами.

Ви настављате да пружате ту подршку. С тим у вези, 25. септембра организујете четврти Међународни фестивал потпомогнуте оплодње. Ко је добродошао на фестивал и шта ће парови све моћи да сазнају?

Свако ко жели да се узпозна са процедуром вантелесне оплодње, лечењем неполодности или да упозна наше удружење добродошао је у хотел „Холидеј ин" 25. септембра, ми смо тамо од 10 до 20 часова, са нама ће бити стручњаци из земље и иностранства. Наравно, морамо да нагласимо и да је улаз бесплатан и да су добродошли сви они који прате наш рад и који желе да се консултују и добију савете.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи