Читај ми!

И млечне зубе треба чувати - боље шаргарепица него грицкалица

На здравље зуба важно је мислити од најранијег узраста па се, тако, прва посета стоматологу препоручује већ са две године.

Др Наташа Вукадиновић, стоматолог Дома здравља „Савски венац", каже за Клинику Наздравље да се код деце у последње време уочава све више кварова, али и да је питање - да ли је то због тога што деца све чешће долазе код стоматолога или зато што је хигијена уста и зуба лоша.

Вукадиновићева додаје да је, када је реч о поређењу стоматолошких картона ученика пре пандемије и сада - стање непромењено. Ипак, старање о здрављу зуба и усне дупље треба свакако да почне у најранијем узрасту.

„Ја волим да дете већ са две године дође са родитељима у ординацију, да се полако навикава на околину, мирисе, са процедурама и не добије страх. Најважније је улагати у превентиву и разбити табу, рецимо да не треба поправљати млечне зубе", објаснила је др Вукадиновић.

Када је реч о учесталости прања зуба, каже да је став струке да се зуби перу после сваког оброка, али пошто то није баш изводљиво, довољно је прати их ујутру и увече и да то буде, како би деца боље разумела, „како трава расте и како пада киша" и да буде довољно дуго.

Исхрана је као фактор здравља зуба веома битна ставка. После локдауна, каже нутриционисткиња ДЗ „Савски венац" Ана Тодоровић - ситуација је много боља, јер се деца враћају у нормалне школске токове и ритам, те нема више „толико кувања, мешења слаткиша и пита..." као док смо били приморани да највећи део времена проводимо код куће.

„Родитељи се освешћују колико је важан здрав доручак и здрава школска ужина и деца сада не уносе толико више калорија као што је било током ковида", рекла је Тодоровићева.

Наглашава да је за зубе најпогубнији претерани унос слаткиша и да би било добро да се после слатке и киселе хране - зуби оперу.

Препорука је и да се грицка свежа шаргарепа, зелено поврће, да се пије доста воде, јер те намирнице погодују здрављу зуба.

За доручак, препоручује млади сир, кувано јаје, кисело млеко, кувано поврће, а за ужину воће, млечни напитак и обавезно - флашица воде због хидратације.

„Важно је да родитељи о томе причају са децом и упућују их на то, имам жељу да се у школе врати домаћинство и предавања везана за правилну исхрану", рекла је Тодоровићева.

Додаје да средњошколци имају мало више проблема због енергетских пића и грицкалица, док су млађа деца и основци, ипак, мало више под присмотром родитеља.

Посете стоматологу - на шест месеци 

Стручњаци сматрају да је узраст од осам година адекватан за процену стања зуба и одлуку о томе да ли и каква протеза је евентуално потребна детету.

Какве ће резултате дати ношење протезе зависи од више фактора, узраста, примењене технологије, затеченог стања...

„После иницијалне консултације, потребно је да разумемо жељу пацијента, узимамо отиске, анализирамо и планирамо апаратиће", каже др Вукадиновић.

„Мислим да је много важно освестити и околину и своје дете колико је важно редовно прати зубе и смањити слаткише", каже др Вукадиновић и додаје да је идеално посећивати стоматолога на шест месеци.  

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи