Читај ми!

Непажња и алкохол – главни узроци што се због прелома лекарима јавља све више људи, посебно младих

Последњих недеља лекари Ургентног центра у Београду бележе повећан број пацијената са различитим повредама.

Сваког дана лекари Ургентног центра збрину око 600 пацијената а сваког трећег због повреде.

„Ми смо радили интерно истраживање, поредили смо јун, јул август са прошлом годином. Апсолутни бројеви повређених пацијената је приближан, међутим овог лета смо приметили да имамо већи број повреда кичменог стуба, да су те повред етеже у смислу типа повреде, и да су удружене најчешће са повредама осталих система - главе, грудног коша абдомена... И ти пацијенти су сада све млађи, поредећи са прошлим годинама", рекао је ортопедски хирург и трауматолог Славиша Загорац.

Када је реч о узорцима оваквог стања, др Загорац објашњава да су „лето и саобраћајне несреће везани и да је то доминантан механизам повређивања овог лета". Додаје да су најкритичнији јутарњи сати и викенди када се „млади враћају из провода понесени атмосфером и алкохолом што су најчешћи узроци несрећа".

Други узроци су падови са висина али и - покушаји самоубиства.

Говорећи о операцијама, др Загорац наводи да ту нема правила, већ да некада има 10 операција а некада две, и различитог су трајања.

„Свака повреда кичменог ступа праћена одузетошћу руку, ногу код младог човека, кад се он суочава са том чињеницом да му предстоји вишегодишња борба са неизвесним исходом, то је оно што највише оставља утисак", прокоментарисао је доктор Загорац случајеве које су на лекаре овог лета оставиле најупечатљивији утисак.

Доктор Загорац је дао савете и отоме како можемо да помогнемо повређеној особи:„Ако наиђете на неку саобраћајну несрећу, и повређени је ван возила, без свести, увек треба поћи од претпоставке да тај пацијент има повреду кичменог стуба и правило је да најмање три особе треба да учествују у манипулацији, односно, да пренесу тог пацијента на носила, при чему једна особа држи главу и рамена, друга држи карлицу, трећа особа држи ноге и то све са циљем да се не погорша потенцијална повреда која већ постоји".

Др Загорац је нагласио да у ортопедији постоје „сезонске повреде". После лета и годишњих одмора, као и после почетка школске године, очекује мањи број саобраћајних несрећа. Ипак, додаје, креће „пољопривредни трауматизам".

„Непажња је број један. Бахатост, агресивност у вожњи, поготово код младих људи који нису свесни тог тренутка који може да им узме живот или да га измени, и алкохол наравно, који је нажалост, овог лета био један од главних окидача свих тих несрећа", закључио је др Загорац.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи