Читај ми!

Трудници на КЦС успешно одстрањен карцином од 11 центиметара

Велики успех тима лекара Клиничког центра Србије – први пут, и успешно, урађена је интервенција лапароскопског одстрањивања карцинома бубрега код труднице.

Среда, 31. август 2022, остаће уписана као историјски датум за Универзитетски клинички центар Србије и Клинике за урологију и гинекологију. Тај датум никада неће заборавити ни наша саговорница, 31-годишња мајка двогодишње девојчице, која је у 27. недељи трудноће.

„Добро се осећам, то је најважније, и беба је супер, то ми је дар. Доста је било страха, сви су ме подрили да будем храбра, и јака, и издржала сам некако", рекла је трудница и додала да је смишљено и име за бебу - Теодора.

Лапароскопска интервенција трајала је око два сата. Нашој саговорници је одстрањен бубрег због карцинома од 11 центиметара.

У операционој сали клинике у Вишеградској уролози, гинеколози, анестезиолози, инструментарке. Сви у страху јер ову процедуру први пут раде код труднице, а сви на истом задатку - да и беба и мама буду добро.

„Све у свему, лако је бити јунак на крају битке, али битка је била све, само не лака, у неким касним послеподневним сатима, када сам отишао да обиђем пацијенткињу, додатно, када сам после ултразвучног прегледа видео да срчана радња постоји и код плода, знате шта - то вас подсети на то зашто се и бавимо овим послом", каже др Борис Кајмаковић, шеф Тима за лапароскопску хирургију Уролошке клинике УКЦС.

„Знање, искуство, жеља да се помогне је основна ствар, сарадња са гинеколозима у Београду постоји одувек овога пута, први пут у историји Уролошке клинике, тим, лапароскопских хирурга са наше клинике је направио један значајан подухват", истакао је проф. др Зоран Џамић, директор Клинике за урологију УКЦС.

Карцином бубрега је од осмог до десетог места у статистици малигних болести. Међутим, најтеже болести, нажалост, више нису реткост ни код млађих особа, а неретко се јављају и код оних који су још у репродуктивном периоду.

„Велико је задовољство и радост, мада треба испратити трудноћу до краја, ја морам да кажем да је тај успех у ствари постојање конзилијума за канцер и хуману репродукцију који је директор установе Александар Стефановић основао још пре неколико година, и управо један од основних принципа функционисања тог конзилијума, а то је основни принцип и функционисања савремене медицине, а то је мултидисциплинарност", објашњава др Саша Кадија, заменица директора Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС.

Резултати јединственог Центра за онкофертилитет, у ком помоћ добијају и грађани Србије и пацијенти из региона, биће представљени на предстојећем конгресу гинеколога из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Једна од главних тема конгреса је борба за наталитет у време епидемије малигних болести.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи