Читај ми!

Францускиња због "изумирања тла" вози бицикл од Тулона до Индије

Две трећине земљишта у Европи је деградирано, што ће утицати на недостатак хране и сушу. Францускиња Натали Масе, вози бицикл од Тулона до Индије како би подигла свест о изумирању тла и глобалном покрету "Сачувајмо земљиште". На том путу стигла је и у Србију.

Ако не променимо начин на који управљамо земљиштем, преко 90 одсто земљишта могло би да се деградира до 2050. године, упозоравају УН. Глобална криза хране би постала неизбежна.

"Рекла са, имам бицикл, могу да путујем светом на бициклу, осећам одговорност. Ако не урадимо нешто сада, за 40 година наша деца неће имати шта да једу", навела је Натали Масе.

Натали је до сада прошла бициклом Француску, Италију, Словенију и Хрватску. Наставља кроз - Србију - Црну Гору - Македонију - Бугарску - Турску - Иран - Пакистан и Индију. Али путовање није без опасности.

"Уплашила сам се вука, срела сам га у планинама у Словенији, то је било застрашујуће, имали смо довољно времена да се гледамо очи у очи.И даље на путу очекујем велике дивље животиње, наравно. Била сам у Амазонији где је такође био ризичан пут. Плашим се, веома је ризично на овом путовању. Прилично сам свесна ризика, али радим све да то урадим на безбедан начин.Надам се да је за 7 до 8 месеци изводљиво да стигнем до Индије", навела је она.

На путу до Индије Натали ће се заустављати на фармама и на другим местима од еколошког значаја. Покрет "Сачувајмо земљиште" је еколошки покрет који подржавају УН и Светски програм за храну како би инспирисао 3,5 милијарде људи широм света да брину о здрављу земљишта.

"Мислим да је фантастично то што Натали ради и мислим да је дивно то што је дошла у Србију да подигне свест о загађењу земљишта. Много причамо о загађењу ваздуха, причамо о загађењу Дунава, али не причамо довољно о загађењу земљишта. Имамо загађење земљишта од индустрије, рударства, али и пољопривредних активности. Морамо да спречимо деградацију земљишта претерану употребу пестицида , хемијских производа ерозија, уништавање шума, каже Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији.

Бициклом из Тулона за Индију Натали је кренула 21. јуна, када је оснивач покрета "Свесна планета - Спасимо земљиште" Садгуру завршио путовање мотором дуго 30 хиљада километара од Лондона до југа Индије. Пропутовао је 27 земаља, а 18. априла је био и у Београду.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи