Читај ми!

Кокосово и сунцокретово уље у служби здравља зуба и десни – ево како да их користите

Већина нас не може да замисли како би живот изгледао без свакодневног прања зуба. Међутим, та пракса је релативно нова, јер je четкица за зубе са најлонским влакнима постала део домаћинстaва тек касних тридесетих година прошлог века.

Већина деце данас се одгаја уз савете о обавезном прању зуба, док наши преци нису чистили зубе пастом каква нам је позната данас – хиљадама година. И, колико археолошки докази говоре, већина људи кроз историју која је доживела дубоку старост, сачекала је позне године са здравим и јаким зубима. Како је то уопште било могуће?

Пре свега, јели су органску храну и нису конзумирали прерађене шећере и остале производе који уништавају зубну глеђ. Друго, бринули су се о својим зубима природним средствима попут штапића за жвакање (пронађени су у египатским гробницама и датирају из 3000. године п. н. е.).

Треће, у зависности од културе и региона света, многи људи су такође практиковали мућкање разних уља у устима.

Студије су показале да пракса мућкања уља у устима и испирање уљима усне дупље једно од најефикаснијих природних решења која спречавају каријес и губитак зуба. Такође је доказано да ова метода може да утиче на чак 30 системских болести.

Осим што је метода испирања уста и зуба једноставна, може спречити низ хроничних болести, преноси портал draxe.com.

Урађено је неколико истраживања која су анализирала утицај сусамовог и кокосовог уља на здравље зуба и унапређење оралног здравља.

Према истраживачима са Одељења за дечју стоматологију у Тамил Надуу у Индији, применa уља уништава бактерију streptococcus mutans – која значајно доприноси настанку каријеса код деце.

Као што су открили истраживачи са Одељења за дечју стоматологију у Ченају у Индији, мућкање уља значајно смањује концентрацију штетних микроорганизама код деце са гингивитисом изазваним плаком.

Истичу такође да је примена уља једнако ефикасна као и водица за испирање уста у побољшању лошег задаха и смањењу микроорганизама који га могу изазвати.

Новије истраживање објављено у Nigerian Medical Journal открило је да мућкање кокосовог уља може смањити плак код оних са гингивитисом, делимично захваљујући садржају лауринске киселине.

Што се тиче лошег задаха – истраживачи су открили да је „мућкање сусамовог уља врло ефикасно, јер убија микробе који га изазивају", и наглашавају да би га требало промовисати као превентивну терапију кућне неге.

Предности кокосовог уља

Кокосово уље има бројне бенефите за људско здравље, између осталог, помаже у одржавању хормонске равнотеже, бори се против кандиде, побољшава варење, одржава влажност коже, смањује целулит, утиче на пеге и боре, балансира количину шећера и холестерола у крви и даје енергију.

Такође, здраво је за уста и зубе јер, између осталог, убија streptococcus mutans.

Обавезно користите нерафинисано кокосово уље како бисте били сигурни да нема адитива.

Нерафинисано кокосово уље је чисто, природно кокосово уље које неће садржати никакве штетне неприродне супстанце. Друга опција је употреба сунцокретовог уља.

Како користити кокосово уље за здравље зуба

Уље се у ове сврхе користи ујутру пре прања зуба. Лагано мућкајте једну кашику кокосовог уља у устима 10 до 15 минута, пазећи да га не прогутате. Мућкајте лагано и нежно, а потом испљуните и исперите уста топлом водом. На крају, оперите зубе као и обично.

Лекари препоручују коришћење кокосовог уља на овај начин три до четири пута недељно, уз додатак одређених етеричних уља.

Етерична уља имају нека од најмоћнијих антибактеријских и антигљивичних својстава на и могу лако и безбедно да побољшају ефекте кокосовог или сунцокретовог уља.

За свакодневну употребу, додајте три капи уља дивље поморанџе, лимуна или нане у једну кашику кокосовог уља.

Када се борите са неком инфекцијом или болешћу, додајте уље каранфилића, уље цимета или уље чајевца.

Када се виде први резултати

Мућкање уља неће и не може угрозити правилно постављене керамичке крунице или пломбе. Третманом са уљем уклањају се бактерије, гној и слуз. Он не може да утиче на порцелан, амалгам или друге композитне материјале.

Иако је јутро најбоље време за третман уљем, стручњаци кажу да добри резултати могу да се добију и ако решите да мућкате уље у неко друго доба дана.

Док мућкате уље, оно постаје воденасто након око 15 минута, што значи да је време за крај третмана.

У року од недељу дана, ако се правилно и редовно бавите овом процедуром, и ви ћете, као и већина људи приметити чистија уста и промене у даху. У року од месец дана, неки људи су приметили здравије десни.

Када је реч о нежељеним ефектима, код неких људи може доћи до ослобађања слузи у грлу или носу, јер мућање може ослободити синусе и изазвати неку врсту дренаже. Ово је безопасно, али ако вам је непријатно, можда ћете желети да издувате нос пре него што почнете или наставите са мућкањем.

Такође неки људи су пријавили да услед мућкања, осећају бол у вилици. Ако се то догоди, покушајте да уље мућкате нежније или можда да скратите третман на осам до 10 минута, а затим наставите поново када се прилагодите овој вежби.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи