Читај ми!

Метеоропатија – биометеоролошке промене утичу на наше расположење

Зашто нам се спава када пада киша, зашто се смејемо кад је сунчан дан. Шта су биометеоролошке дилеме и метеоропатија?

Плаво, ведро небо покреће човека на рад и стварање, док тмурно време утиче да имамо мањак енергије, да будемо поспани. На нагле промене времена реагују људи, али и други живи свет. Реакција организма која се манифестује када дође до промена метеоролошких фактора, јесте метеоропатија.

„Метеропате су старији људи јер је метаболизам код њих спорији и теже се прилагођавају променама температуре. Ако имају неку хроничну болест, ако су промене у температурама нагле, долази до погоршања њихових здравствених симптома" истакао је Драган Михић, метеоролог.

Смена кише, сунца, ветра са осилацијама у температури у току једног дана, негативно утиче на наш организам.

„Знамо да један велики процент здравог становништва има повећане реакције на нагле промене времена. Стабилно време не захтева адаптацију организма физиолошког, али нагле промене наричито сва три временска акорда времена, доводе до повећане потребе адаптације и прилагођавања организма новонасталој ситуацији. То исцрпљује одбрамбене способности организма и ставља га у стресну позицију. Метеропатским реакцијама нарочито су изложени хронични белесници кардиоваскуларног система, хипертоничари, асматичари као и особе са чиром на желуцу или дванаестопалачном цреву", истакао је проф. др Драган Хрнчић, неурофизиолог.

Високе температуре су чести узрочници дезорјенртисаности, малаксалости код људи. Дежурне екипе из Хитне помоћи истичу да се током овог лета дешавало да у једном дану имају и 150 позива.

„Веома често смо имали колапсна стања, углавном падање на улици, сунчанице, топлотне ударе, имали смо саобвраћајне несреће, због високих температура и раздражљивости, трауме на градилиштима, имали смо кућни трауматизам, као и повреде на улицама", истакла је др Данијела Јефтић.

На временске осцилације у већој или мањој мери реагују готово сви, а најтеже пролазе хронични болесници. У таквим ситуацијама потребно је избацити намирнице богате мастима, довољно сна, како би се спречиле реакције на нагле промене времена и најважније је од свега схватити и имати свест да су нагле промене времена ипак пролазне.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи