Читај ми!

Интервенција 21. века – замена залистака сада и код нас за 45 минута

ТАВИ процедура од данас ће се редовно радити у Клиничком центру Србије. Први пацијенти, који због здравственог стања нису могли на хируршку замену залиска, отпочели су нови живот. Првог дана троје, сутра још двоје. Eкипа РТС-а била је ексклузивно у Сали за ангиографију.

„Ово је од важности за целу нашу институцију, пре свега за пацијенте којима је ова процедура од животне важности и ми смо пресрећни што нам је коначно омогућено да ово радимо на један систематичан начин", рекао је др Златко Мехмедбеговић, кардиолог у УКЦС.

А један од пацијената који је добио помоћ је и 76-годишњи Милојко Радовановић из Ниша.

„Нисам могао да ходам, отишао сам код кардиолога, кажу залистак – мора да се оперише. Ја сам прихватио, имам две ћерке лекарке, тако да нисам имао дилеме... Један ме чека унук, малопре ме је звао пита: Када ћеш деда да стигнеш, да идемо у кафану?", испричао је Милојко Радовановић из Ниша.

„Уместо отварања грудног коша, уместо тоталне анестезије, ми радимо у локалној, из препонске артерије и стари залистак који је тешко оболео се замени новим који се налази на катетеру. Мислим да је време и за транзицију генерација. Наш тим, доктор Мехмедбеговић и доктор Дејан Милашиновић ће бити директни оператери у овим случајевима, а мој колега професор Вукчевић и ја ћемо бити подршка", изјавио је проф др. Горан Станковић, директор Клинике за кардиологију УКЦС.

Подршка је и професор из Будимпеште који иза себе има 3.000 оваквих интервенција.

„Клиника изгледа невероватно. А тим професора Станковића, све су то млади људи који већ имају невероватно много искуства и одлични су. А ово што данас раде, то је процедура 21. века", истиче професор др Петер Андрека, директор Националног кардиоваскуларног центра у Будимпешти.

Сужење аорте углавном се јавља после 65. године, и вероватно је свака трећа оболела особа кандидат за ту процедуру.

„Старост није болест, али је доба болести, и те придружене болести представљају велики ризик за хируршко збрињавање свих валвуларних мана па и свих операција. Овом методом ми омогућавамо сигурно и ефикасно продужење живота, и повратак квалитета живота", каже др Бранислава Ивановић, кардиолог УКЦС.

Интервенција у просеку траје од 45 минута, до сат или два, у зависности од тежине ситуације. Пацијент већ после дан или два може да буде отпуштен кући.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи