Читај ми!

Средњовековна медицина – усољена сова издробљена у прах и штене напуњено пужевима и жалфијом

Тек када прочитате на које начине су се људи лечили у средњем веку, схватићете колико сте срећни што живите у модерним временима.

Печење усољене сове, дробљење у прах и мешање са свињском машћу да би се добио мелем само је један од бизарних средњовековних рецепата за лечење гихта.

Још један предлог за третирање гихта (још морбиднији) јесте да се штене напуни пужевима и жалфијом, пече на ражњу, а сало да се искористи за прављење мелема.

Онима који су патили од катаракте саветовано је да помешају жучну кесу зеца са медом и пером нанесу мешавину на око.

Ово су само неки од 8.000 рецепата из 180 средњовековних рукописа, већином из 14. и 15. века, које Универзитетска библиотека Кембриџа тренутно дигитализује.

Неки рецепти, међутим, датирају и од пре хиљаду година.

Да ли вам је ударац оружја поломио лобању

Осим прављења бизарних и гадних масти, мелема и препарата, рукописи дају и јединствен увид у то колико је заправо живот у средњем веку био насилан.

Тако постоје савети како да утврдите после битке да ли вам је лобања поломљена на неком месту, како да наместите поломљене кости и зауставите крварење. Кад смо већ код крварења постоје и детаљни цртежи где треба отварати вене да би се пустила крв (једна од популарнијих медицинских метода тог времена).

Многи рукописи садрже детаљне цртеже и показују да су доктори користили „збуњујуће састојке“ од животиња, биљака и минерала, каже вођа пројекта доктор Џејмс Фриман.

„Уз све наше резерве и чуђења, ми модерни читаоци можемо на неки начин да се поистоветима са средњовековним медицинским рецептима. Многи од њих су покушаји да се третирају или излече стања која нас и данас муче – главобоље, зубобоље, дијареју, кашаљ, бол у удовима“, истиче Фриман.

То показује, према његовим речима, да су се људи у средњем веку трудили на све начине да се брину о свом здрављу уз знање које им је тада било на располагању.

„Такође, рукописи су и подсетник о болном и опасном средњовековном животу, пре него што су постојали антибиотици, антисептици и ублаживачи бола које данас имамо“, објашњава Фриман.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи