Читај ми!

Ђумбир, матичњак, алоја – биљке које нам помажу да летовање прође без проблема

Путовање без мучнине, сунчање без црвенила и опекотина, нормално варење. Све то значајно утиче на квалитет летовања. У „Тајнама биља", Момчило Мома Антонијевић, новинар и народни травар, открива како да избегнемо здравствене проблеме на годишњем одмору користећи природне лекове.

Сви се радујемо одласку на летовање, али већ на самом путу, многи се суочавају са мучнином током вожње. Код тих такозваних болести путовања, код мучнина изазваних вожњом, ђумбир је један од најбољих лекова, наглашава Момчило Антонијевић.

„Нека истраживања спроведена у Индији показују да ђумбир делује подједнако јако као неки синтетички лекови. Тако да свима који пате од ове врсте проблема саветујем да пре путовања попију шољу чаја од ђумбира“, додаје народни травар.

Идеална комбинација је мешавина ђумбира и нане, а може да се користи и суви, али и свежи ђумбир. За једну шољу чаја потребно је свежег ђумбира величине палца. Исецка се, стави у хладну воду, пусти да проври. Када проври, дода се кашичица сувог листа нане. Поклопи, остави да стоји двадесетак минута, процеди и попије топло.

„Ово треба урадити 45 минута до пола сата пре пута и пити полако у малим гутљајима. Може да се дода и лимун, а може да се направи и лимунада за оне који не воле током лета да пију топле напитке. Могу да нарендају ђумбир и помешају га са свеже исцеђеним лимуном и водом, додају мало сецкане нане и да им то буде напитак који ће током путовања пити“, саветује Антонијевић.

Пошто ђумбир има мало љуткаст укус, за децу се препоручује матичњак. Матичњак је добар и за оне који путују авионом јер је уједно и анксиолитик. А матичњак поред деце могу да користе и труднице.

Спреј за кожу после сунчања

За све оне који су мало претерали са боравком на сунцу и поцрвенели постоји идеалан спреј који ће им после пола сата до сат времена уклонити црвенило.

Спреј се прави од 50 милилитара мирисне водице лаванде и исто толико мирисне водице матичњака. У то се додаје мало глицерина који везује воду за нашу кожу.

Матичњак и лаванда делују снажно противупално на нашу кожу и користе се против различитих иритација коже и опекотина.

Алоја

Алоју не треба носити на пут, већ се бере када се дође на море, напомиње Момчило Антонијевић, пошто је она сукулентна биљка која углавном расте на Медитерану.

„Лековитост има биљка старија од три године. И лековите су алоја вера и алоја арборесценс“, напомиње народни травар.

Када одсечемо лист, идеално би било да га замотамо у влажну крпу и оставимо да одстоји на мрачном месту један дан. Сутрадан ће имати много више биогених стимулатора. Скине се кожица са листа и испод се налази провидан гел.

„Осим што се користи против различитих врста опекотина и зацељивање различитих врста рана, алоја је лековита и за унутрашњу употребу. Обнавља слузокожу желуца, помаже људима који пате од гастритиса и различитих обољења“, истиче Антонијевић.

Хиперпигментација

Жути цветићи смиља у себи крију етерично уље које изузетно добро делује на кожу и помаже код проблема са хиперпигментацијом која је изазвана претераним сунчањем.

Потребно је да у 100 милилитара неког носећег уља (рецимо нерафинисано сунцокретово уље) додате 20 капи етеричног уља смиља и 10 капи етеричног уља семена шаргарепе.

Наноси се два пута на дан на влажну кожу, а препоручује се да се после мазања не излази из куће.

Лист маслине и ловора

Када кренемо са мора, можемо да понесемо лист маслине који је одличан лек за борбу против високог крвног притиска, против болова у костима и мишићима.

Ловор обавезно треба набрати јер осим што је одличан зачин, он је идеалан лек за кашаљ.

У два децилитра воде се убаци шест листова ловора и пусти да ври на тихој ватри 10 минута, поклопљено. После тог времена додаје се шест кашика шећера и кува док се он потпуно не отопи.

Остави се да се охлади и у то исцеди један лимун. Сируп се процеди и узима се по једна супена кашика три пута дневно да се умири кашаљ.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи