Не солите храну – лоша навика која скраћује живот
Најновијим научним истраживањима утврђено је да људи који превише соле храну имају већи ризик од преране смрти.
Истраживачи са Универзитета Тулане, у Њу Орлеансу, анализирали су податке око 500.000 одраслих учесника из УК биобанке који су попунили упитник о учесталости додавања соли у храну.
Информације се односе на учесталост додавања соли у храну, али не укључују со која се користи у кувању, већ током оброка.
Научници су утврдили да људи који соле храну имају за 28 одсто већи ризик од преране смрти.
У животном добу од 50 година, мушкарци који соле храну свој живот скраћују за 1,5 година, а жене у истим годинамаза 2,28 година.
Студија је објављена у „European Heart Journalu", а пратила је прехрамбене навике учесника студије у периоду од 2006. до 2010. године.
Како је истакао главни аутор студије професор Лу Ки ова студија је прва која даје процену везе између слане хране и преране смрти.
„У западним земљама со се у храну додаје у 20 одсто случајева. Студија пружа нове доказе да променом навика у исхрани, када је у питању додавање соли, можемо продужити свој живот", истакао је професор Лу Ки.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар