Читај ми!

Како се изборити са алергијама на мору и шта треба да се нађе у путној апотеци

Велики талас туриста већ је кренуо ка летовалиштима, највише ка грчкој обали. Путна апотека је обавезна, а шта све у њој треба да се нађе? То је била једна од тема Јутарњег програма РТС-а.

„Стомачне тегобе могу људима да покваре одмор, посебно код деце. Важно је понети пробиотик, а ако идете у, на пример, Тунис или Египат, није лоше неколико дана пре пута почети са пробиотицима“, наводи алерголог Саша Милићевић.

У случају да ипак дође до стомачних проблема, Милићевић истиче да је најважније надокнадити изгубљену течност и електролите.

Према његовим речима, јако је важно на пут понети лекове против алергија, најчешће су то лекови из групе антихистаминика. Не би било лоше да почну да се узимају и неколико дана пред пут.

Уколико на мору извучете дебљи крај у сусрету са јежом или медузом, Милићевић наводи да је најбоље обратити се лекару за помоћ.

„Обично то нису опасне ситуације и изазивају локалне реакције. Прва помоћ била би да се на место убода или жарења стави лед како би се смањио оток“, каже алерголог.

Што се тиче отровних риба или змија, јако је важно јавити се одмах лекару, јер неке од њих имају супстанце које могу да буду веома опасне, понекад и фаталне. Прва помоћ би била стављање леда на место убода и подвезивање како би се смањио проток крви.

Када су у питању убоди стршљена, који могу бити опасни посебно код мале деце, треба одмах применити антихистаминик како би се смањила реакција, ставити лед и склонити се са сунца.

Све су чешће алергије на сунце, а Милићевић наводи да особе које знају да пате од тога треба седам дана пре одласка на море да почну да пију антиалергијске лекове.  

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи