Читај ми!

Професорка Фазлагић: Ефикасност ХПВ вакцине је доказана, зато нема места сумњи

Од пре месец дана у Србији је, о трошку државе, почела препоручена имунизација против ХПВ вируса дечака и девојчица старијих од девет година. Колико знамо о овој вакцини, показало је истраживање спроведено у девет европских земаља и Србији.

Само од рака грлића материце у Србији годишње оболи више од 1.300 жена, а дневно изгубимо најмање два живота због ове болести. Статистика не би требало да буде тако поражавајућа ако би се обављали редовни прегледи, скрининзи, а сада је доступна и вакцина против хуманих папилома вируса која се однедавно даје и у Србији о трошку државе.

У оквиру истраживања спроведеног у девет европских земаља, у Србији је обрађено 700 испитаника. Питања су била дефинисана као и у осталим земљама у којима је спровођено истраживање, објашњава проф. др Мима Фазлагић, гинеколог и председница Удружења „Наша АСКА“.

„Хтели смо да видимо колика је информисаност људи о ХПВ вакцинама, о вакцинама уопште, како доносе одлуку, да ли се консултују са лекарима, да ли би вакцинисали своје дете, шта мисле да ли она изазива рак код жена и мушкараца и уопште, какво је поверење у ту вакцину“, додаје професорка Фазлагић.

Подаци показују да је много мањи број људи информисан о овој вакцини, у односу на европски просек. Они који су информисани, склони су да више верују у њену ефикасност и спремнији су да вакцинишу своју децу.

„Зато је важна заслуга медија да се прича о томе и да се на неки начин шири знање, јер знање је моћ и што више будемо знали о томе, резултати ће бити бољи“, додаје докторка.

„Тога има јако пуно, наша популација између 17 и 23 године скоро 80 одсто је заражено ХПВ вирусом. Не би требало да имамо сумњу, и нема места сумњи, јер Аустралија која је кренула у редовну вакцинацију још 2006. године, сада скоро да има нула процената рака грлића материце. Највећи одзив вакцинацији је у Холандији где је то државни пројекат“, напомиње професорка.

Докторка подсећа да је рак грлића материце некада била болест старијих жена, као и већина малигних тумора, док је данас пик обољевања око 30, 32 до 35 година, што је поражавајуће.

Анкета је такође показала да се јако мало зна да овај вирус изазива и рак полног органа код мушкараца, да може изазове и рак гласних жица, рак аналног отвора и тако даље, а једини одговор на то је вакцина, закључује проф. др Мима Фазлагић.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи