Читај ми!

Током лета морамо више пажње обратити где купујемо и како чувамо храну

Услед високих температура, храна се брже квари, па је тровање храном чешће током лета. Тровање се може појавити и због неправилног чувања и припремања хране. Како да се заштитимо, и предупредимо ризике?

Млевено месо, јаја, млечни производи спадају у лако кварљиве намирнице. Увођењем млечних хала, у којима су услови чувања бољи, пијаце постају безбедније за потрошаче.

„Сиреви стоје у расхладним витринама. Витрине хладе и имају температуре нормалну за сиреве“, наводи Душица Прокић, продавац млечних производа.

„Роба се држи исправно, сва роба је по декларацијама.Конзумна јаја јесу осетљивија у односу на сушено месо, али то исто стоји на витрини у хладном. То је дневна продаја и све се то мање више у једном дану прода“, напомиње продавац Зоран Вучевић.

И потрошачи су обазриви када бирају намирнице. Углавном се труде да купују код проверених продаваца са којима имају искуство.

А да ли произвођачи и продавци нуде безбедне производе и послују ли одговорно, контролише ветеринарска инспекција, која је појачала контроле у летњем периоду. Зато је апел да купујемо храну на местима која су под ветеринарским санитарним надзором.

„Скренуо бих пажњу гледаоцима да храну када купују да је не чувају превише дуго у аутомобилу него да храну животињског порекла купују када крену кући. Још једна ствар на коју скрећемо пажњу - јесте да храну код куће чувају у темепратурном режиму, нека провере температуру у својим фрижидерима која би требало да буде између 4 и 7 степени“, наглашава Зоран Ивановић, начелник Ветеринраске инспекције.

Мучнина, повраћање, грчеви у стомаку, дијареја – заједнички су симптоми за све врсте тровања храном. Симптоми се јављају убрзо након конзумирања хране, а трају од једног до седам дана.

„Узроци тровања храном су недовољна техничка и термичка обрада намирница. Значи, кување, водена пара, печење у рерни - ту треба акценат ставити да се добро и месо, и риба и јаја - добро термички обраде да би спречили развој салмонеле и других патогених микроорганизама", напомиње нутриционисткиња Сања Ћирић.

Топло време скраћује рок намирница које остају краће свеже. Зато је важно да их правилно одлажемо и конзумирамо.

„Требали би обратити пажњу на изглед намирница, прање намирница, припрему тих истих намирница као и чување намирница у фрижидеру, не на собној температури и да после припремљеног оброка, тј. готово јело одмах конзумирамо или одложимо у хладњак", додаје Ћирићева.

У летњим данима уносите доста воћа и поврћа, квалитетног меса и рибе. А уколико сте ипак појели нешто покварено, савет стручњака је да потражите лекарску помоћ.

субота, 11. јануар 2025.
3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње