Читај ми!

Новим процедурама крагујевачки кардиолози подижу лествицу у лечењу срчане слабости

Према проценама, у нашој земљи, више од 70.000 људи болује од срчане слабости – стања када срчани мишић не пумпа довољно крви. Болест, захтева доживотно лечење и умањује квалитет живота пацијената. Нове оперативне терапије спасавају живот најтежим пацијентима.

Срце може да буде пуно и празно, сломљено, али и да заигра. Аларм за узбуну је када почне да показује медицинске знаке слабости, инсуфицијенције. Код најтеже форме болести, када нису довољни само лекови, једини спас су савремене оперативне терапије.

„Једна од њих је ова ресинхронизација, којом уграђујемо специјални пејсмејкер, да стимулацијом електричном струјом, тај ослабели мишић покушамо да га натерамо да ради јаче. Код свих пацијената не можемо да употребимо ову методу. Они који нису за то, они иду степен даље. Степен даље је уградња специјалних пумпи у грудни кош,које замењују рад леве срчане коморе“, рекао је проф. др Горан Милашиновић, директор Пејсмејкер центра УКЦ Србије.

Сиартид апарати синхронизују рад срца и помоћу електрошокова прекидају аритмије опасне по живот. Програмирани су да срчани пулс прилагоде потребама пацијената и омогуће им квалитетан живот. А све је више људи којима је потребна таква потпора.

„Стање срчане инсуфицијенције данас називамо карциномом срца, јер је петогодишњи морталитет у овом стању већи него бројне малигне болести које погађају мушку и женску популацију“, нагласио је професор др Владимир Милорадовић, кардиолог УКЦ Крагујевац.

Србија је лидер у региону у уградњи ресинхронизационих пејсмејкера. Тај најефикаснији вид лечења од сада постаје и стандардна процедура у крагујевачком Универзитетском клиничком центру.

„Наша је жеља де се имплементирају нека знања из Немачке са Импелом која је ушла у нашу земљу прошле године као најмање срце или да кренемо према увођењу АЈВАК-а, значи да се едукујемо и будемо препознати од фонда као центар који ради такве ствари“, проф. др Владимир Здравковић, руководилац клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

Увођењем нове процедуре, уз добру опрему и обуке, тим крагујевачких интервентних кардиолога, подигао је лествицу у лечењу најтежих облика срчане слабости, а узроци те болести су многобројни.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи