Читај ми!

Сваки месец као нова нада – када је прекасно одлучити се за потомство

Прво вас сви питају када ћете се удати. Одмах потом – шта чекате, што не рађате, а и кад добијете бебу, питања ипак не престају. Многи се одваже и саветују да одмах родите и друго, треће дете. Многим паровима ова питања су непријатна, без обзира на добре намере тетака и комшиница.

Маријана је први пут постала мама са 33 године, и то после три неуспешне трудноће. Девет година је покушавала да добије бебу и каже да јој је жао што је прошло толико времена.

„Када чекаш бебу сваки месец, када до ње не дође, сваки нови циклус кад дође, носи ново разочарење и сваки нови месец је нова нада, иако до те шансе не долази. Бориш се још више, али те саплићу многе животне околности и воља се губи и енергија. Подижеш себе и падаш. Девет година је јако дуг период", прича Маријана Аризановић.

Пре пола века, било је уобичајено да жене рађају већ у двадесетим. Лекари и данас препоручују женама да прво дете роде око 25. године

Ипак, по статистици Народног фронта, прворотке у просеку имају 32 године, а пре само седам година просек је био 28. Гинеколози упозоравају да са годинама плодност опада.

„Свака жена има своју резерву јајника и од прве менструације нама се јајне ћелије троше. Значи нема поновног стварања јајних ћелија. У сваком случају ја мислим да се трудноћа боље подноси и да би све жене требале да роде, ако могу, до 35. године", изјавила је др Светлана Јанковић, начелница породилишта у „Народном фронту”.

Уз то, код старијих трудница постоји већа могућност да дете има урођене болести. Повећава се и вероватноћа да се дете роди са Дауновим синдромом. Статистика показује да се ризик драстично повећава између 30. и 35. године.

Мала анкета коју смо направили на Инстаграму показује да млади мисле да је најбоље децу добити између 25. и 30. Верују да ће до тада решити стамбени проблем, наћи посао, да су тада зрели и психички спремни да добију дете.

Лана не размишља тако. Постаће мама са 24 године.

„Колико год сам мислила да сам спремна, нисам у потпуности, јер је ипак то нешто са чим ћу се први пут срести и онда ћу тек за пар месеци видети која је одговорност, али опет са друге стране, битно је да сам то желела и да ја уживам у томе и у чему ћу засигурно уживати", испричала је Лана Радмановац.

Само жена која не може да има децу зна колико је непријатно када је неко пита зашто још нема бебу и шта чека.

Родитељство је лична ствар и није увек ствар слободног избора. Свако има своје разлоге и није дужан да их објашњава.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи