Читај ми!

У сомборском центру „Здравка“ за оболеле од рака, не прича се о болести

Центар „Здравка“ постоји са циљем подршке особама и породицама оболелим од малигних болести и дијабетеса. Они су непрофитна организација, све је на волонтерској основи – психолози, онколози. Међутим, проблем је финансирање основних трошкова током зимских месеци.

За особе оболеле од малигних болести важна је подршка током процеса лечења. У Центру „Здравка“ се кроз разговоре, радионице и друге пројекте пружа овакав вид подршке. Пацијенти долазе како би разменили искуства, али често организују и заједничка путовања, уз помоћ, како кроз шалу кажу, своје „министарке туризма“.

„Код нас овде се уопште не прича о болести, осим понекад. Више причамо о разним догађајима, шалимо се, знамо да певамо, да славимо рођендане, да славимо разна догађања, унуке“, каже Светислава Еремић, чланица Друштва за борбу против рака.

„Једноставно заборавимо на све бриге и проблеме, посвећени смо једни другима и, што сам и раније говорила, ми смо као једна велика породица. Онако како свака породица функционише, тако и ми на тим нашим путовањима“, наглашава Ђука Ракинић, чланица Друштва за борбу против рака.

Ове године прослављају јубилеј, 20 година постојања превентивних активности. Састанке су одржавали чак и за време пандемије, у онлајн формату. У Центру добијају помоћ онколога, психолога и пријатеља.

„Особе које, када остану саме у болести, имају где да се обрате и добију не само подршку пријатеља, већ и подршку кроз процес лечења“, напомиње прим. др Ђерђи Шарић, онколог и председница Друштва за борбу против рака Сомбор.

Друштво за борбу против рака користи просторије Центра „Здравка" заједно са Друштвом за борбу против дијабетеса. Највећи проблем је грејање, па су због високих трошкова приморани да зими праве паузу.

„Крајње смо рационални, али месечни трошкови достижу и до 17.000 динара, што ми из чланарина не можемо да остваримо. Ми желимо да организујемо једну донаторску акцију: 'Ваш динар нама вреди два'“, наводи Милица Маринковић, чланица Друштва за борбу против рака.

Током летњих месеци чланице се састају редовно. Међутим, зима није далеко и потребна им је финансијска помоћ, јер су непосредни разговори оно што их одржава позитивним.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи