Читај ми!

Како ковид диктира трендове у естетској хирургији, природан изглед је поново у моди

Tоком пандемије порасло je интересовање за естетске захвате. Др Жељка Цaбунац, члан извршног одбора Удружења СЕСИАМ, каже за РТС да је на почетку пандемије акценат био на горњој трећини лица, јер смо сви носили маске. Када се одлучите на естетску интервенцију о чему треба да водите рачуна?

У три дана Конгреса естетских хирурга стало је више од 30 предавања и 10 радионица. Предавачи су били из Србије и света, a о новинама у естетској медицине слушало је око 500 учесника. 

Др Жељка Цaбунац, члан извршног одбора Удружења СЕСИАМ, гостујући у Јутарњем програму, наводи да је значајно што су на Конгресу имали предавача Себастија Котофану, који је најпознатији анатом у свету естетске медицине, а то је веома битно јер је анатомија основа.

„На тај начим можемо да постигнемо и добре естетске резултате и да имамо природност пацијента, а не да имамо пацијента који престаје да личе на себе“, наглашава др Цабунац.

Напоменула је да је у овој области веома важно усавршавање јер стално долазе нови материјали и нове процедуре, а све је то сада базирано на научним истраживањима.

„Нама је битна сигурност нашег пацијента, да користимо материјале који су сигурни. Практичне радионице су зато добре јер на њима добијете много детаља и упутства. Дајете искуство и знање, а ви као едукатор морате стално да се апдејтујете. Предност радионица је што су на њима доктори који прате сва најновија достигнућа“, истакла је Цабунац.

На почетку пандемије сви су застали, али када су клинике почеле да раде, онда је акценат био на горњој трећини лица јер смо сви носили маске.

„Многи људи су искључиво функционисали преко вебинара и онда су почели да примећују одређене ствари на лицу које нису толико уочавали. Када проводите поред рачунара пар сати и када видите своју слику, онда вам упада у око чело, регија око очију. И онда су те регије биле у првом плану“, објаснила је докторка.

Светски трендови 

Додаје да се сада враћамо светским трендовима, а то је природност, односно да се лице третира према томе шта је узрок одређених промена.

„Чињеница је да не можемо да зауставимо старење, али можемо да променимо изглед нашег лица који је последица старења“, каже докторка и напомиње да су током пандемије људи почели много више да раде естетске интервенције.

„Суочени са пандемијом и смртношћу, људи су желели да изгледају боље, да изгледају здравије, да уклоните одређене знакове умора са лица“, истакла је Цабунац.

Саветује пацијенте да се увек обраћају докторима који раде естетску медицину, а то су, пре свега, доктори медицине и стоматологије који имају лиценце за одређене интервенције, али треба проверити и да ли доктор има искуство, да ли препарати који се користе имају налепнице, увек треба инсистирати на оригиналним препаратима.

Када је реч о надрилекарству, каже да се много колега из Удружења СЕСИАМ укључило у отклањање последица које су имали пацијенти услед процедура које су примењивали надрилекари.

„Дошло је до различитих унакажења, до појава ожиљака, што је изазвало и психичке последице“, напоменула је.

Када је реч о третманима које не треба радити током лета, докторка наводи да се не смеју радити терапија свих пигментација, што се ради искључиво зими и дубоки хемијски пилинзи или одређени дубоки ласерски третмани.

Напомиње да сами увек можемо да се бавимо личном негом и личном хигијеном, да водимо рачина да увече добро скинемо шминку, да нанесемо хидрантну крему, да имамо кућни пилинг и да водимо рачуна током лета да не изгоримо, односно да се не излажемо сунцу од 10 до 16 часова.

Упоређујући естетску медицину некада и сада, рекла је да су се појавили многи материјали који су прилагођени одређеним регијама лица. Некада смо имали две врсте хијелуронских филера, а сада их имамо по десет који се прилагођавају регијама где се употребљавају.

„Ако естетске методе употребљавате на научан начин, ако имате естетску црту, ви ћете да постигнете да ваш пацијент стари на леп начин“, закључила је докторка Цабунац.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи