Читај ми!

Лекови нису бомбоне – о дозирању и начину примене обавезно разговарајте са лекарима

Било да су лекови у виду таблета, у капсулама или облику прашка, морамо их узимати према упутству лекара. Такође, у случају прескакања дозе, не смемо је надокнађивати на своју руку – упозоравају стручњаци.

„Лекови се налазе и у облику крема, гела, масти, у облику раствора... Да ли ће бити, на пример, у облику таблете или раствора, зависи пре свега од његових физичко-хемијских карактеристика и саме активне супстанце, као што је растворљивост, зависи од стабилности активне супстанце, од компатибилности са помоћним материјама... Али, увек се тражи онај фармацеутски облик у којем је активна супстанца најстабилнија", објаснила је у Клиници Наздравље Јелена Митрашиновић из Агенције за лекове и медицинска средства Републике Србије.

Додала је да је честа ситуација да једна иста активна супстанца буде у више различитих фармацеутских облика. Све зависи од тога ко треба лек да примењује. Другачије ће лек користити деца (сируп, расвор), другачије одрасли, а другачије старији пацијенти.

Када је реч о дозирању, Митрашиновићева наглашава да је једина права доза лека - она коју је прописао лекар, који има увид у здравствено стање свог пацијента, или фармацеут, када говоримо о лековима који се издају без рецепта.

Објашњава да смо ипак „сведоци да се дешава да врло често на своју руку неки мењају ту прописану дозу лека, било да је смањују или повећавају". Такво понашање може имати последице, у виду нежељених нуспојава или недовољног дејства лека.

Такође, неретеко се дешава да људи мешају лекове, не знајући да је могућа интеракција која носи потенцијалне негативне ефекте.

„Последице могу да буду смањени ефекат лека или испољавање токсичних, нежељених ефеката. Пример су лекови који се користе за остеопорозу, то је група лекова бисфосфоната, који ако се комбинују са суплементима калцијума, као део стандардне терапије остеопорозе - њихова ефикасност буде онда смањена", рекла је Јелена Митрашиновић и саветовала паузу између таквих лекова од око пола сата.

Још један пример су и контрацептивне пилуле које могу имати смањено дејство ако се комбинују са антибиотицима, антиепилептицима, антивирусним и антимикотичним лековима, па и неким биљним препаратима, те је у том случају важно са лекаром одредити како наставити са терапијама.

Храна и дејство лекова

„Лекови који се користе у терапији остеопорозе бисфосфонати, могу да се смањено ресорбују ако се храна и напици па чак и минерална вода конзумирају истовремено. Треба сачекати бар 30 минута", испричала је Митрашиновићева.

Говорећи о кућној апотеци о којој сви размишљају нарочито пред одлазак на годишњи одмор, нагласила је да је најважније спаковати терапију коју већ узимамо.

„Онда размишљамо о лековима против болова, температуре, дијареје, алергија, дехидратације... То су лекови који се издају без лекарског рецепта и ту је топла препорука - посаветујте се са фармацеутом који ће Вам помоћи у избору", додала је.

Нагласила је да је важно и то како се чува лек који смо набавили и да водимо рачуна о истеку рока употребе, па је зато неопходно прочитати упутство о условима чувања лека.

„Лекови се чувају искључиво у оригиналном паковању где је и потврђена њихова стабилност, немојте да бацате кутије, а рок трајање се осим на кутији, налази и на унутрашњем паковању - блистеру или бочицама", каже Митрашиновићева.

Она је навела и податке из последње статистике из 2020. године, где је Агенција за лекове забележила 1.010 валидних случајева са укупно нешто више од две и по хиљаде нежељених реакција на лекове: „Најчешће су пријављиване нежељене реакције из групе онколошких лекова, антиинфективних за системску примену, затим лекова који се користе у терапији нервног система и кардиоваскуларних болести".

Прошле недеље Агенција је одобрила примену Фајзерове вакције као превенцију за ковида 19 за децу старости од пет до 11 година.

„Препоруке о вакцинацији у овој старосној групи очекујемо да ћемо добити од националних трла за имунизацију која су и до сада доносила препоруке за имунизацију одраслог становништва. Што се тиче нежељених реакција на вакцине, немамо нових података, јер смо сведоци да је вакцинација у Србији стала, али ово је добар моменат када можемо да сумирамо шта ми заправо знамо после годину и по дана од почетка вакцинације", каже Митрашиновићева.

Дато је више од 8,2 милиона доза антиковид вакцина од пет различитих произвођача. Тај број се мери у милијардама на светском нивоу.

„При тој изложености, забележено је 1.469 нежељених догађаја након имунизације. Знамо да је вакцинација у Србији протекла ефикасним и безбедним вакцинама које су претходно прошле све ригорозне контроле у Агенцији за лекове, при чему је свака серија лека прошла контролу квалитета у нашој националној лабораторији", рекла је Митрашиновићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи