Читај ми!

Дегенерација макуле погађа десетине хиљада људи у Србији, како се борити против ње

Када говоримо о обољењима ока, најчешће се прича о катаракти и глаукому. Трећа болест по учесталости јесте сенилна дегенерација макуле. Који симптоми указују на обољење жуте мрље и како може да се помогне пацијентима?

Симптоми дегенерације макуле су флеке у централном делу видног поља, кривљење линија, немогућност распознавања лица, читања слова. Све то треба да укаже пацијентима да се што пре јаве лекару.

У свету од болести жуте мрље пати око 20 милиона људи, али је највероватније тај број много већи. У Србији се процењује да око 30.000 до 40.000 пати од овог стања.

Баш због продужења животног века повећава се број људи који ће имати болест жуте мрље, било суве било влажне форме.

„Правовремено јављање офталмологу је најважније, а после четрдесете и посебно педесете године сваки човек треба да иде на редовне прегледе како болест не би дошла у фазу када лекари практично не могу ништа да учине“, истиче проф. др Софија Давидовић са Клинике за очне болести Клиничког центра Војводине.

Савремена терапија је примена специјалних инјекција које се дају директно у око.

„Проблем је што није довољна једна, већ се морају понављати у одређеним временским интервалима сходно налазу. Нажалост, та терапија је нешто што држава још није уврстила на позитивну листу лекова“, каже Давидовићева.

Професорка се нада да ће се то ускоро променити, јер се терапијом у великој мери олакшава живот пацијената и третира болест која без лечења може довести и до слепила.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи