Читај ми!

Упознајте плогинг – спорт и екологија

Плогинг – нови начин вежбања, има све више поклоника и у Србији. У питању је спортска дисциплина у комбинацији са скупљањем отпада, тачније еко-активност, која нам долази из Скандинавије, познате по бризи о животној средини. Истовремено сагорева калорије, обезбеђује добру форму и смањује количину отпада у нашој околини.

Преко два милиона људи у сто земаља света сваког дана практикује плогинг. Овај феномен је осмислио шведски скијаш Ерик Алстром 2016. године, а сама кованица настала је од речи "plock upp" (подићи) и "jogga" (трчати).

Београдски тркачки клуб је већ неколико пута организовао плогинг у главном граду, најчешће у близини обала Саве и Дунава, где су сакупљали ситни отпад и очистили неколико шетачких стаза.

„То је рекреативан спорт, намењен свима, а ми га практикујемо са трчањем, мада је дозвољен сваки облик кретања, брзо ходање, нордијско пешачење или вожња бициклом. Битно је да се крећете и на један еколошки начин успут очистите и трасу којом се крећете. Тако се спајају два света - свет фитнеса и екологије и онда ваше физичко кретање има сврху више од обичног бављења физичком активношћу“, каже Драгољуб Милосављевић, директор Београдског тркачког клуба, за Магазин на Првом, Радио Београда 1, о овој спортској дисциплини, која је добра за тело, а још боља за животну средину.

Током плогинга се често застајкује, сагиње, чучи, и уопште укључује се већи број различитих покрета, па самим тим даје боље ефекте када је реч о повећању кондиције или губитку вишка килограма. Ова врста рекреације не захтева посебну опрему, као и за свако кретање потребне су удобне патике и уз то још рукавице и кеса за сакупљање отпада.

Драгољуб Милосављевић каже да очекује да плогинг постане популаран код нас, јер сваки њихов групни одлазак на неку пешачку стазу привлачи пажњу шетача, нарочито деце, која пожеле да се прикључе. Сама чињеница да ћете, рекреирајући се, очистити своју околину је довољна мотивација да се опробате у овој спортској дисциплини, па тако број плогера постаје све већи.

„До сада смо у Београду, у оквиру тркачког клуба, организовали три акције плогинга. Прва акција, пре неколико година привукла је свега десетак људи, јер се још није знало за овај спорт, али је у другој акцији дошло више од сто наших суграђана“, наглашава Драгољуб Милосављевић.

Додаје да се најчешће крећему обалама река или по оближњим излетиштима.

„Циљано идемо на те локације како бисмо могли да их очистимо. Скупљамо конзерве, папире, стакло, пластичне кесе, најразличитији отпад. Последња плогинг акција у Београду одржана је протекле недеље на потезу између Бранковог и Железничког моста са новобеоградске стране, током које смо скупили много пластичних амбалажа, кеса, налазили смо и патике, све и свашта“, додаје гост Магазина на Првом.

У плогингу учествују људи различитих година, а овај облик рекреације је нешто ново и самим тим интересантно, јер подиже еколошку свест и људи осећају задовољство да су урадили нешто корисно и за себе и за своју заједницу. Београдски тркачки клуб понудиће у будућности сарадњу локалним самоуправама, како би се једном месечно организовала плогинг акција у сваком блоку зграда.

Гост Магазина на Првом наглашава да је велико задовољство свих учесника у плогингу када виде како су пролазећи у трку или брзом ходу неком стазом, улепшали и очистили околину на којој су затекли много ђубрета.

„То је уско повезано и са менталном хигијеном. Када очистите простор око себе и ви се далеко боље осећате у том неком складу и реду“, каже Драгољуб Милосављевић.

Стручњаци кажу да је физичка активност прави лек за нови век. Све више срећемо људе који трче уз реку, по парковима, па и на улици. А истраживања су доказала да је једна од последица физичке активности и повећање ендорфина – хормона среће. Том задовољству бисмо могли, бавећи се плогингом, да придодамо и лепо осећање одговорног грађанина који брине о својој околини.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи