Читај ми!

Како да препознате да ли дете има упалу уха

Последњих дана дувао је умерен до јак ветар, који је данас ослабио. Када су овакви дани, родитељи неретко управо ветру приписују упалу уха код детета. Међутим, није баш тако. Како заправо долази до упале уха и како је лечити?

Како да препознате да ли дете има упалу уха Како да препознате да ли дете има упалу уха

Када се јавља упала уха

Упале уха најчешће се дешавају код деце која су неколико дана прехлађена и представља компликацију инфекције носа или ждрела.

Најчешћи изазивачи су вируси, али могу бити и бактеријске или последица алергије.

На тај начин и ветар може бити фактор, али посредно, јер разноси полен и друге алергене.

То не значи да не треба водити дете напоље када дува ветар, већ да треба одржавати правилну хигијену носа. 

Како препознати да дете има упалу уха

На сајту Хало бебе наводе да је најчешћи симптом управо бол у уху: мале бебе непрестано плачу, одбијају подој или дохрану, док се старија деца често руком држе за болно ухо, вуку га или уврћу.

Често се јавља повишена температура, дете има слаб апетит, има главобољу, нервозно је или безвољно и малаксало. Понекад добије и пролив.

Запушен нос или појачана секреција из носа су чести пратиоци ове упале.

Како спречити упалу

Будући да су вируси један од узрочника упале, треба спречити настанак респираторне инфекције одржавањем адекватне хигијене, пре свега руку. То је нарочито важно код деце која иду у вртић, где се вируси лакше преносе.

Детету треба редовно чистити запушен нос, како би му дисајни канали били проходни.

У Хало беби наводе да су бебе које се хране на бочицу, нарочито уколико гутају млеко у превише равном, односно недовољно уздигнутом лежећем положају, склоније упалама ушију. Стога не треба никада хранити дете у лежећем положају, треба га научити да пије млеко из шоље и избегавати цуцле.

Препорука је и да се дете доји, јер преко мајчиног млека добија антитела.

Један од фактора настанка упале уха је и дувански дим, па не треба пушити у дететовом присуству.

У Хало беби препоручују да се деца редовно вакцинишу против грипа или да им се да вакцина против пнеумокока.

Како одржавати правилну хигијену носа

Деци се нос чисти препаратима на бази физиолошког раствора или пречишћене морске воде. Са лекаром или фармацеутом се консултујте за препарат, у зависности од узраста.

Уколико дете седи, треба га држати у крилу док се носић испира, а ако још не може да седи,  треба мало више уздигнути узглавље.

Након тога треба мало сачекати и затим извући секрет неким од аспиратора за нос, а на тржишту има и оних који раде усисивањем. Веће дете треба да "издува" цео секрет.

Чишћењем носа смањује се притисак секрета из Еустахијеве тубе на средње ухо и тако се смањује бол. Дете после тога најчешће заспи.

Када дете треба одвести лекару

Када је дете млађе од три месеца, не треба размишљати, већ треба одмах ићи код педијатра. 

Такође, треба се обратити лекару ако дете болно плаче, одбија храну, има високу температуру и никако не можете да га умирите. Педијатар ће вас можда упутити даље на преглед код ОРЛ специјалисте.

Ако приметите да из дететовог уха цури течност, треба одмах отићи лекару – може се десити да је та течност заправо последица пуцања бубне опне.

Код лекара се иде и када дете има још неки медицински проблем, ако непрестано повраћа, не чује добро, има оток иза увета, осип или је превише поспано.

Ако терапија коју је лекар дао није деловала ни након два дана, треба опет отићи педијатру.

Какву терапију ће лекар преписати

Ако оториноларинголог након прегледа и резултата крвне слике процени да је упала бактеријска, преписаће антибиотик. Лечење антибиотицима траје најмање седам, али најчешће десет дана.

Деца се обично већ после првог дана терапије осећају много боље.

Уз антибиотску терапију примењује се и симптоматска терапија за смањење бола и снижавање повишене телесне температуре, али искључиво уз претходни договор са лекаром.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи