Читај ми!

Акне код одраслих имају потпуно другачије узроке и терапију од тинејџерских бубуљица

Када кажемо бубуљице, обично помислимо на тинејџере и њихове проблеме са кожом, али акни нису поштеђени ни одрасли. Одакле бубуљице одраслима, када су оне проблем који захтева интервенцију дерматолога, може ли се спречити њихов настанак и како се уопште акне код одраслих лече - питања су на која је одговоре у РТС Ординацији дала дерматолог, др Тамара Маравић.

Док су код тинејџера бубуљице типично јављају као велике, упаљене, са белим врхом, код одраслих нису увек такве. Некада су то само ситне промене на кожи, па је др Маравић поредила које од њих је лакше лечити.

„Без обзира на тежину клиничке слике, која је обично тежа код тинејџера, знатно је лакше лечити тинејџере, а за то постоји доста разлога. Акне код одраслих имају клиничку слику која је од благе до умерено тешке. Међутим, оно што је веома велики проблем јесте слаб терапијски одговор. То значи да на неке терапије апсолутно не реагују и лечење актни код одраслих је велики терапијски изазов за сваког дерматолога који се тиме бави", разјаснила је др Маравић.

Рекла је да код одраслих обично постоји само неколико промена на кожи у тренутку, односно свега неколико бубуљица: „Ту имамо две клиничке форме - једна је инфламаторна, више запаљенске природе и то су бубуљице и гнојанице", како би то народски назвали - оне "мало јаче".

„Друга је комедогена форма, када обично постоји неколико комедона, мада су они у том случају заступљени на целом лицу, за разлику од инфламаторне форме. Када су те бубуљице претежно у пределу доње трећине лица, односно у пределу доње вилице, у регији око уста, браде, то је углавном та инфламаторна форма. Оно што је интересантно је да такве акне обично немају масноћу, значи то није масна кожа, то је кожа која је врло често чак сува и пресушена", објаснила је др Маравић и тиме срушила мит о томе да су бубуљицама склонији они који имају масну кожу. „Код акни код одраслих имамо хиперсензитивност везану за ту површинску сувоћу коже, која је такође један од окидача инфламације код оваквих акни", додала је гошћа РТС Ординације.

Чак и ако нема другог фактора, сам стрес може донети бубуљице

Генетика, наравно, значи да смо склоност бубуљицама наследили од родитеља. „Генетски фактор је јако важан за настанак баш ове врсте акни. Ту генетику тешко можемо да контролишемо. Оно што је значајно је да се јавимо на време доктору који се бави акнама, који може, пре свега, да успостави дијагнозу јесу ли то заиста акне или су то неке друге дерматолошке болести које могу да личе на акне, као нпр. папулозна розацеа, значи розацеа са бубуљицама веома личи на акне, а нису акне", посаветовала је др Маравић..

Када су у питању хормони, др је упутила на стручњака који се бави том облашћу медицине, и још једном указала на значај сарадње дерматолога и ендокринолога: „Што се тиче хормона, ја углавном то препуштам докторки ендокринологу са којом сарађујем, управо из разлога што то није тако једноставно. Ове особе углавном имају андрогену стимулацију, односно имају вишак мушких полних хормона и као последица тога, то је значајн окидач и стимуланс за лојне жлезде".

Вишак мушких хормона код жена може се уочити код жена које су маљавије, имају мало јаче длаке: „Може бити везано за хиперандрогеизам, за вишак који показује промене и на кожи у смислу акни, себореје, женске проћелавости и такође тих маљавости, која је чак присутна уколико постоји хиперандрогенизам у високом проценту, у 70 до 80 процената случајева".

Инсулинска резистенција такође се може довести у везу са појавом бубуљица, односно она је један од окидача за појаву инфламације, а онај ко једе много слаткиша и гликемијски јаку храну стимулише свој инсулин који ће касније направити проблем на кожи.

Чак и без иједног другог фактора, сам стрес може довести до појаве бубуљица, а гошћа Ординације објаснила је како тачно: „Ако сте склони томе наравно да може, због лучења кортизола, опет дејства на лојну жлезду, а такође због разних других поремећаја које стрес изазива у организму. То је значајан окидач за акне".
Иако ће се многи позвати на стрес када им изађу бубуљице, дерматолог објашњава да је то заправо истина: „Стрес је окидач код 50 до 70% пацијенткиња које имају адултне акне, што је веома висок проценат".

 

Дакле, стрес је крив за све, па чак и за акне, потврдила је докторка.

Када се каже лош избор козметике, дерматолог је разјаснила да поједина шминка, средства за негу и лоша козметика могу да испровоцирају појаву бубуљица, а рекла је да чак постоје акне које стручњаци називају акне козметика, изазване неадекватном козметиком: „Наравно, мора да постоји нека предиспозиција, нека склоност за настанак акни, и ту је јако важно шта бирамо за свакодневну негу коже - значи чиме ћемо је чистити, то је тај чистач, односно клинзер који користимо. Могу вам рећи из свог искуства да пацијенти који имају акне мисле да је то прљава кожа и да треба да чисте агресивније лице па користе неке рукавице, пилинге са гранулама... То механичко чишћење лица значајно квари исход јер се повређује епидерм, себуми из лојних жлезда и гној из бубуљица продиру у дубље слојеве коже, а као последица тога настаје инфламација. Значи, тако се погоршавају акне", јасна је била др Маравић.

Све ово значи да јака, агресивна средства, било да су у питању пене, пилинзи или кућна варијанта не доноси добро, подвукла је др Маравић: „Треба бирати чистаче који су благи, који у свом саставу могу да имају и киселине, као што је гликолна, салицилна у малим процентима, и они могу лепо да чисте себум, да делују комедолитички, односно да смањују настанак комедона, односно мало замашћених, запушених пора, а да ипак не повређују кожу. Ту је јако важна и добра хидратација, добра крема".

„Оштећена кожна баријера такође је окидач настанка акни, тако да је јако, јако важно користити креме које добро хидрирају кожу", нагласила је докторка. Када је реч о чистачима, питање за стручњака било је и да ли је мицерална вода, коју многе жене користе за чишћење, довољна да се очисте поре од прљавштине из ваздуха, шминке и свега осталог? „Не, мицерална вода само служи да се скине шминка и да се припреми кожа за чистач. Значи, то је корак број један ако сте нашминкани. Корак број два је коришћење клинзера. Постоје разлике у тим клинзерима и зато је потребна дерматолошка препорука", рекла је гошћа РТС Ординације и подсетила да је ситуација иста и са избором креме, те да се може погрешити. Набројала је најчешће грешке које виђа да пацијенткиње раде у пракси: „Користе креме са високим процентима киселина, затим креме које су масне, које не одговарају њиховом типу коже и замашћују кожу. То често раде јер осећају ту површинску сувоћу, али се то не може решити мазањем масних кремова".

Иако може погоршати бубуљице, постоји начин како да пудер не направи штету

Као важне кривце за настанак акни код жена у одраслом добу, докторка је издвојила пудере: „Криви су поприлично, тако да треба бирати некомедогену козметику, што на њој пише. Обично се жале да нема довољно боја, да им нијансе не одговарају, међутим у данашње време све више и више фармацеутске куће праве пудере са више нијанси и са неким пигментима који се прилагођавају боји ваше коже, па одговарају и светлијима и тамнијима. Можда немају максималну покривну моћ, али најбоље би било да до коже буде та тонирана крема, а преко ње неки други пудер, такође некомедогени".

Подсетили смо се да сада на тржишту заиста могу да се пронађу некомедогени пудери, чак и они камени пудери, баш као и течни. Када жене желе да матирају лице стављају камени пудер, а то може додатно да закомпликује ситуацију, објаснила је докторка: „То потпуно направи једну оклузију и таква кожа не може да дише, тако да та запушеност пора буде још већа".

Када се поре од све те лоше козметике "добро" запуше, логично питање за докторку било је: „Можемо ли то тада очистити самостално код куће или то треба да ради дерматолог?" Др Тамара Маравић одговара:„ Зависи од случаја до случаја. Неко можда и може, али углавном саветујемо примену благих хемијских пилинга. Од типа коже зависи који ћемо пилинг применити, да не буде претерано агресиван, а да лепо отпушимо поре и очистимо кожу. Ту имамо и апаратурне начине чишћења коже, значи без оних мануелних екстракција ( односно цеђења бубуљица), без притиска коже, где се топи одређеним серумима, који опет у свом саставу могу имати киселине, могу имати и факторе за хидратацију и то је један савремени начин чишћења коже таквим апаратима, ето то би била препорука што се тиче чишћења".

Др Маравић: Сунце нам у случају акни не доноси добро, иако у првом тренутку то тако изгледа

Подсетили смо се да је након свих тих третмана важно да се склонимо од сунца, како бисмо заштитили кожу од неког претераног тамњења. „Сунце нам у случају акни не доноси добро, иако у првом тренутку то тако изгледа. То сви мисле јер (сунце) смири оне видљиве, упаљене акне, међутим постоји један феномен задебљавања коже, а иначе код акни већ имамо тај проблем хиперкератинизације, задебљане коже и нагомилавања ћелија у изворним каналима жлезда, тако да то погоршава и то су оне акне које добијемо на јесен. Значи, сви се погоршају на јесен, када се заврши лето. Лети им је дивна кожа, мирна, али како крене септембар и октобар долази до значајног погоршања и обично треба више месеци да се оне врате у нормалу, да се кожа излечи", објаснила је др Маравић.

Из реченог се може закључити да би заштитна, фотопротективна крема могла да помогне да се спрече те акне, али докторка наглашава да та крема треба свакако да буде бирана према типу коже:„То треба да су флуиди емулзије који не масте кожу, који нису комедогени, с тим што би фактор за заштиту требало да буде минимум 30, а углавном 50".

Који лекови погоршавају стање са бубуљицама?

Када се каже да употреба неких лекова представља фактор ризика за настанак акни код одраслих, др Маравић је прецизирала на шта се тачно мисли: „Што се лекова тиче, у групи лекова који могу да изазову погоршање су седативи. Интересантно је да ту постоје и неки витамини који се управо пију, као, за кожу - витамини Бе комплекса". Витамин Бе2, Бе6 и Бе12 могу да праве акне. Затим суплементи, а ту су најчешће они који утичу на повећање мишићне масе, анаболици, добијени из сурутке, значи из млека".

Пушење утиче нарочито на жене, рекла је докторка: „Пушење делује директно на лојну жлезду, што значајно погоршава ситуацију.

Као што смо навикли да исхрана утиче на скоро сваки здравствени проблем, тако утиче и на настанак бубуљица код одраслих. Докторка је објаснила која храна није пожељна из дерматолошког угла, јер утиче на настанак бубуљица.„Млеко и сви млечни производи се не препоручују - и сир, и јогурт и кисело млеко, значи ту апсолутно нема разлике да ли су масни или не. Међутим, већи бих значај дала храни са високим гликемијским индексом - то више утиче на погоршање акни". Докторка је инсистирала и на важности објашњавања пацијентима да ово не подразумева тзв. калоријску дијету које можете да се придржавате неколико дана, а да један дан дате себи одушка и једете шта желите: „У овом случају то не може. Нажалост ту мора да буде јако висока дисциплина, јер свако узимање такве хране је окидач и почиње инфламатрона каскада. Једном кад је она почела не може да се заустави. Код неких пацијената је то одмах сутрадан након узимања такве хране, а код других је након 5 до 7 дана, али ће се десити".

Оно због чега се неке жене уплаше, јесте да могу да добију акне уколико не перу редовно четке, сунђере и слична предмете за наношење шминке, међутим, дерматолог каже да то неће узроковати појаву акни, али да свакако све те предмете треба прати: „Добиће фоликулитис или тако нешто, акне неће добити јер акне нису инфекција, акне су инфламација. То је, дакле, запаљенски процес, а бактерије које се ту нађу дођу секундарно или се намноже у тим условима. Значи, некада заиста постоји вишак бактерија које нам нису неопходне, али акне нису инфекција", била је изричита гошћа Ординације.

Прва помоћ за бубуљице - само ако је појединачно и ретко

Још једно занимљиво питање било је шта би требало намазати на акну која се већ појави, да би она прошла у неком разумном року? „Постоје неки препарати у апотекама, као стик, значи као нека оловчица, зову се углавном онако за "спот третман", само за појединачне акне, мада то није начин лечења, јер је цела кожа инфламована па се зато акнама приступа другачије. Ипак, ако је баш понека и ретко, онда може да се тако намаже", посаветовала је др Маравић.

Објаснила је да ти стикови за сушење бубуљица често садрже салицилну киселину у неким ниским процентима, и сасуше акну па она можда мало брже прође.

 

Пошто постоје и антибиотски кремови за бубуљице који се могу набавити, логично питање за доктроку било је да ли је то добра опција? „То није избор. Значи то није терапија за лечење, антибиотици, локална терапија апсолутно не. Локално се користе креме које садрже бензоил пероксид, јер он делује антиинфламаторно и комедолитички, затим креме са азелаичном киселином, која такође делује антиинфламаторно и могу да умање последице од акни, типа оних љубичастих и црвенкастих флека што остају након бубуљица. Затим креме на бази локалних ретиноида јер делују комедолитички. Ето то би био избор, не толико антибиотици. Користи се Клиндамицин, раније су се користили више али данас све мање", детаљно је одговорила докторка Маравић гостујући у РТС Ординацији.

Како третирати акне код одраслих да не би остале последице?

Када акне већ настану, постоји неколико начина да се тај проблем реши, а дерматолог објашњава и како: „Интересантно је да овакве акне имају сасвим другачији терапијски одговор. Према дерматолошком водичу прва линија лечења су орални антибиотици, значи антибиотици који се узимају системски и пију се и даље и пију се месецима. Међутим, резистенција је јако велика на антибиотике, односно слаб је терапијски одговор, односно не реагују чак у 82% случајева, тако да то није лично мој избор и ја се врло ретко одлучујем за тако нешто".

Друга линија лечења, како је рекла др Маравић, јесу системски ретиноиди, који се такође пију. „Међутим, показало се код акни одраслих да је врло често потребно да се примене 2 или 3 циклуса. Значи, слабији је терапијски одговор иако је то терапија која је помогла милионима људи, младима, адолесцентима који су се трајно излечили од акни, овде се дешава врло често да се поново јављају", упозорила је саговорница.

Докторка је упитална да ли је тачно да та терапија прави неке проблеме са јетром, да исушује очи, да исушује уста, слузнице, да имате утисак да је све суво? Је ли то тачно или није тачно?

Др Тамара Маравић: „ Сувоћа постоји, то је пропратни нежељени ефекат који се јавља за време лечења. Међутим, данас се значајно мање дозе лека користе. Продужило се узимање лека, значи користе се више месеци али у мањим дозама, управо да би се избегли ови пропратни нежељени ефекти који нестају чим се престане са леком. Што се тиче неких озбиљнијих нежељених ефеката, лек их нема". Међутим, може да дође до пораста холестерола, до пораста трансаминаза, али то је само тренутно, док се лек узима, и то код тих већих доза, разјаснила је.

„Ја углавном дајем те ниже дозе баш из тог разлога да не би дошло до тих пропратних нежељених ефеката и системских, и тада је потпуно безбедно његово узимање. Наравно, то не значи да не треба да буде надзор дерматолога и да неко сам узима лек да пије", упозорила је докторка.

Уколико не постоје било какви хормонски проблеми који узрокују бубуљице, односно ендокринолошки је све у реду, а акне ипак постоје, могу се користити третмани и креме који помажу: „ Локална терапија, све ове креме које смо набројали, адекватно чишћење лица, некомедогена козметика. То могу бити хемијски пилинзи, то може бити фотодинамска терапија, односно ласерска терапија за акне светлошћу, за коју се показало да има јако добро антиинфламаторно дејство. Ова терапија делује антиинфламаторно на активне акне. То је разлика у односу на некадашње старије технологије ласера, који се нису могли користити док постоји запаљење, док постоји активна акна", већ практично само за ожиљке. „Сада користимо истовремено - значи лечимо и активне акне, вршимо превенцију појаве новихожиљака и побољшавамо стање постојећих ожиљака", појаснила је гошћа Ординације.

 

Када се акне појаве код одраслих веће су шансе да ће оставити ожиљке

Ово је и те како важан моменат за ове акне, јер све те клиничке слике код одраслих много чешће него код адолесцената завршавају се ожиљцима, објаснила је др Тамара Маравић. „За то постоје медицински разлози и објашњења зашто је то тако - зна се, и чешће долази до пост инфламаторних хиперпигментација, односно до тих љубичастих и црвених флекица на лицу, тако да је терапија ласерима данас превенција свега тога, да неће бити ожиљака, да неће бити флека, а и да ће се смањити број активних акни", додала је.

 

Када се говори о третману ласером, он се не користи само једном, а др је то овако објаснила: „ Процедуре се понављају у неким серијама. Када су у питању активне акне углавном је то на две недеље, и ту је потребно 5 - 6 третмана, у тим серијама, да се не пропуштају. После тога се иде на третман одржавања. То може бити једном месечно, једном у два месеца, и полако се проређују, али дуго могу бити мирни без примена ласера".

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи